fredag 25 mars 2011

Cocacolabräserad fläskstek och konsten att lära sig cykla

Det var en gång en liten flicka som skulle lära sig cykla. Det var vår och hon hade fått sin första lite större cykel. Hon ville inte ha stödhjul utan lära sig precis som sin storebror, att cykla på två hjul och känna vinden mot ansiktet.
Sagt och gjort, pappan tog dottern och cykeln till en parkeringsplats där det fanns en stor asfalterad yta och började, springandes bakom med en stadig hand, lära sin dotter att cykla.


Hur många av oss minns inte detta så väl? När jag lärde mig att cykla på två hjul. Ett livsavgörande ögonblick. Kanske den första sensationella känslan av riktig frihet. Jag kan cykla fort och länge dit bara jag vill, yippie! Som vuxen, när man kanske sedan länge bara använder bilen, är det märkligt hur ofta man ändå är ute och cyklar. Vi häver ur oss saker utan mening eller mål och kör så ofta i diket. Inte är det heller bara små skrubbsår som vi lämnar efter oss.

Att inse vilken stor betydelse vi har som vuxna för våra barn är så himla viktigt. Inte bara när de skall lära sig att cykla utan även för att hindra dem att vara ute och "cykla" i den negativa bemärkelsen. Och vem vill ge sitt barn en sten när hon ber om ett bröd?

All god bildning börjar vid matbordet är min fulla övertygelse. Även den dåliga för barnen hör när vi pratar och kommer ihåg hur vi pratar. Många är sedan de åsikter, särskild av negativ karaktär av någon underlig anledning, som förs vidare av barnen i skolan och till kompisar. Rasismen i skolan är ett sådant tydligt exempel. Barnen tar ofta med sig rasistiska åsikter hemifrån, bland många andra, och omsätter dessa i praktiken. Så uppstår mobbning och ledsamheter som lärare skall hantera därför att barnen tror att det som sades vid matbordet hemmavid var en sanning och borde hanteras därefter.

Det är ju den stora skillnaden mellan barnet och den vuxne att vi kan skilja mellan det man säger och det vi gör. Barn kan ofta inte det av det enkla skälet att de ännu saknar livserfarenheter nog att bedöma de situationer som de ställs inför. Ord är viktiga, viktigare än vi tänker. Ord är barare av kraft och är bryggan mellan människor, tider, historia och bryggan mellan det osynliga till det synliga.

Vi har alla rätt att och behöver förvisso öva oss med orden och dess innebörd. Vi behöver möjligheter att pröva formuleringar, tankar som sedan kan övergå i gärningar. Det viktigaste är inte alltid vad du säger utan när du säger det! Små koppar har också öron det är en sak att tänka på! Vi borde här ha samma inställning som när vi lär barnen att cykla. Utgå från deras behov och förmåga, vara på deras nivå så att de kan växa in i det nya.

Gör vi så när vi talar med våra barn eller när de sitter med vid matbordsakademin och lyssnar med sina små öron att vi ger akt på orden blir det en god vägvinnande stund för dem. I ALLA FALL ÖKAR MÖJLIGHETERNA. När de sedan gått kan vi öka takten på cyklandet och anpassa den efter vuxenfart.

Flickan på parkeringsplatsen då? Jo hon var ivrig och märkte inte att pappan släppte och att hon cyklade iväg själv som en pil. Plötslig vände hon sig om av lycka och märkte att pappa stod där borta och föll pladask i backen. När pappan kom fram till henne, och blåste på knät som skrubbats lite, frågade han "varför föll du när du cyklade så bra?" Då svarade hon "men pappa jag visste inte att jag cyklade själv, jag trodde du höll i mig" "det är därför som vi faller så att vi kan resa oss igen och börja om" tröstade pappan medan han tog upp sin dotter i famnen. Ja låt oss varsamt hålla våra barn vid handen och leda dem så rätt som möjligt. De kommer ändå att falla som alla barn tids nog.....


Det här brukar barnen tycka om och det är en god och trevlig helgmiddag.

Cocacolabräserad skinkstek med potatismos och colaglaserade morötter

Tag en skinkstek som räcker för familjens behov. Beräkna ca 150 gram kött per person beroende på övrig spisning. Krossa och blanda i en mortel lite vitpeppar, timjan, rivet skal av en citron, två vitlöksklyftor, flingsalt, anis och fänkåls frön efter smak. Gör en rubb och gnid in steken. Bryn den sedan på alla sidor i en stekgryta så att den får färg i smör och lite olja. När den är väl brynt slå över cocacola och lite kyckling buljong, mest cola och lägg i morötter och någon klyftad gul lök.


Bräsera steken (sjud) tills den är klar ungefär 60 och några grader. Ta upp den och grönsakerna och låt vila steken under en handduk eller liknande, helst inte folie, så går den färdigt av sig själv. Under tiden reducera ner colabuljongen till gott och väl hälten och gör sås på den. Använd vad du önskar av mejeriproduk och använd gärna soja för att hålla den cocacola aktig. Ös över lite reducerad colasås över morötterna i en stekpanna och glacera dem en stund på medelvärme.


Servera hemgjord potatismos (gärna med färsk timjan i), cocacolabräserad fläskstek med colaglacerade morötter. En rätt säker hit för barn i alla åldrar.

Trevlig helg önskar eder Uffe

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar