torsdag 24 mars 2011

En tanke om tid och Raclettejärnets betydelse för ett gott socialt liv

När man är mitt i livet och dessutom är förälder så är det enda som vi fått alldeles gratis en oerhörd bristvara för de flesta. "Jag har inte tid" eller "vi får göra det där sen" är ofta förekommande fraser när barnen kommer och vill ha in saker och ting i ett redan pressat schema. Att hinna med partner, barn, släkt, vänner, arbete, studier, barnens skola och deras övriga aktiviteter dessutom sig själv utan att det kostar på går bara inte. Det kostar enorma mängder energi i att förhandla och ta snabba och ofta kortsiktiga beslut inte minst beroende av barnfamiljsekonomin som ofta är rätt skral. I allt detta kan ofta känslan av ofrihet eller känslan av att vara "fångad" infinna sig.

När man befinner sig mitt i allt detta kan det också vara svårt att finna tid till återhämtning och påfyllning av energi. Det är inte få av oss som minns småbarnsåren med viss trötthet. Särskilt om det kommit fler barn relativt tätt. Det jag funderar kring nu har givetvis inget med den enorma glädje att få ta emot ett barn att göra. Barn skaffar man sig inte utan de kommer snarare till oss. Nej det handlar snarare om de prioriteringarna som vi som vuxna gör i ett starkt inrutat föräldraliv med allt som skall ske helst samtidigt.

Det finns ett uttryck som heter:  att det krävs en hel by för att fostra ett barn. Det ligger mycket i detta. Men vi har ju snart inga byar kvar, släkten finns oftast inte runt knuten och båda föräldrarna skall ju helst arbeta så mycket det bara går. Det är lätt att tappa bort sig själv och varandra i en sådan tillvaro.

Jag brukar i bland tala om relationskonto. Från sin partner, sina barn, sina närmaste vänner finns det ett relationskonto. Ofta med stor kredit och låg amorteringsnivå. Det innebär att vi överser med mycket inte minns med tidens oerhörda knapphet. Men den krediten är inte oändlig och kan inte alltid tas för given! Om man prioriterat bort sin partner eller sina barn alltför ofta kan krediten ta slut och det kommer att uppstå problem.

Många är de filmer och romaner och biografier med, för den delen, som omvittnar vad som kan hända om en pappa prioriterar bort sina barn till förmån för jobbet eller om hustrun prioriterar bort sin man och sätter annat före eller om man slutar att höra av sig till vännerna.....
Listan kan göras längre med många olika exempel på hur det kan se ut.

Vi måste ha klart för oss att livet är ett givande och tagande. Vi måste ge för att få. I slutändan handlar det faktiskt om det. Hur man kan lösa detta ser olika ut eftersom vi är olika vi människor men det är viktigt att låta huvudet styra mer än känslorna i dessa saker. Helt enkelt för att ALLT DU KÄNNER ÄR INTE SANT. Skall man basera samliv, familjeliv, arbetsliv och nödvändiga relationer på enbart eller rent av i huvudsak på känslor kommer det för eller senare att haverera.

Särskilda tider kräver särskilda medel. Det gäller att vara relationssmart för hantera detta komplicerade som kallas livet. Hitta därför tillfällen och gör gemensamma prioriteringar för hur ni skall kunna få vardagspusslet att gå ihop. Ibland måste man göra en del uppoffringar men det är viktigt att man tar gemensamma beslut om sådant så att ingen kan ikläda sig offerrollen för det om något tenderar att förstöra relationer. För oss människor är alltid samarbete nyckeln till hur resultatet kommer att bli!

En prioriteringsordning som kan vara till hjälp är följande. Först din partner, sedan barnen, har ni flera barn med andra, kom överens om vilka regler som gäller i ert hem. Vad de gör hos mormor eller hos sin mamma behöver inte ni ta ansvar för. Barnen är förbluffande flerspråkiga och lär sig snabbt vad som gäller i olika sammanhang. Men ni skall vara överens om vad som gäller i ert hem för ALLA barn och stå enade. Då blir barnen mycket tryggare och ni slipper bli utspelade mot varandra för det kostar verkligen på.

Hitta sedan det som ger dig energi, gärna tillsammans, så att ni fyller på era reserver. Men även här måste ni vara överens och föra dialog så att båda är jämställda i detta. Om du tänker på din partners bästa och din partner på ditt så behöver man faktiskt inte tänka så mycket på sig själv.

Det finns en bild av hur man skall hantera maskerna i ett flygplan, ni vet de där som trillar ner om en nödsituation skulle uppstå. Sitter man med sina barn är den känslomässiga reaktionen att man vill hjälpa sina barn först. Detta är fel och visar att beslut baserat på känslor inte alltid är de bästa. Först måste den vuxne sätta på sig syrgasmasken och sedan hjälpa barnen. Då ökar chansen för överlevnad betydligt. Samma sak gäller i ett parförhållande med barn. Se till att ge varandra ordentligt med syre så att ni inte låter förhållandet och kärleken då undan i en långsam kvävnings död.

Jag inledde med att säga att tid är det enda vi fått gratis. Det är nog inte riktigt sant för kärlek och tro är även det gratis om den nu finner dig. Men gemensamt för dessa är hur du förvaltar dem. Alla kan ta slut om du inte förvaltar dem väl. Med en insikt om detta att vi faktiskt själva är ansvariga och kan påverka våra relationer, våra liv, kärleken och därmed framtiden många goda frukter att skörda.

Vad man sår under tårar och slit kan skördas under jubel och god gemenskap.

Att klara ett pressat tidsschema och samtidigt ta hand om familj och de viktiga vännerna, som man så väl behöver träffa äta, samtala med och bara vara tillsammans kan vara ett oöverstigligt hinder för trötta småbarnsföräldrar. Då gäller det att vara lite smart och med andra medel ändå uppnå det man vill. Det är att vara relationssmart!

               TIPS: Köp ett raclettejärn med grill!


Finns att hitta på vilken stormarknad som helst. Googla gärna så ser du vad det är. Vi hade en oerhörd nytta av detta under vår småbarns period eftersom gästerna så att säga lagar maten själv. Det spar massor av tid men ger ändå en maximal middagsupplevelse för alla inblandade tillsammans.
En hel festmåltid med nästan inga förberedelser. Vill ni så kan ni dessutom hacka skiva och upp allting tillsammans så hjälper ju gästerna till även med det.Raclette med fläskfile´, korv, ost och potatis


Köp en en fläskfile´( annat kött eller fisk funkar också) samt en god köttrik korv, ge aldrig barnen hotdogs som innehåller i stort sätt skräp när ni vuxna äter riktig mat. Det är ju de som växer.


Koka potatis, du behöver inte skala den


Skär upp sallad, öppna en burk syltlök, en burk pickles, lite saltgurka. Skiva upp tomater, färska champinjoner, paprika och exempelvis rödlök. Bacon, ananas och broccoli fungerar utmärkt.


Köp racletteost eller annan ost men den måste hålla en fettprocent över trettio. Sedan är det bara att sätta sig ner och smälta ost, ta potatis och grilla de övriga ingredienserna. Du kan välja valfria såser till efter smak.

Sedan är det bara att sitta tillsammans i lugn och ro, njuta och ta hand om varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar