fredag 18 mars 2011

Insnöad igen, plankstek och teodicéproblemetNär jag slog upp mina melerade ögon denna morgon, i slutet på näst sista veckan innan mitt uppdrag här här i Småland är slut för denna gång, kunde jag se att det snöat nästan 30 centimeter. Att komma ut med bilen var uteslutet. Alltså insnöad igen för femtielfte gången denna vinter. Jag kan inte minnas liknande snömassor överhuvudtaget men jag vet att de sk krigsvintrarna var väldigt tuffa. Jag undrar i mitt stilla sinne om klimatets skiftningar påverkar oss människor mer än vad vi både vet och tror. I början på fyrtiotalet satte vi världen i brand och nu smäller det i Nordafrika till tonerna av naturkatastrofer i Asien. Människan undervisas återigen om sin relativa litenhet när moder jord ruskar på sig och påminns om konsekvenserna av sina handlingar när krig och konflikt utbryter. Allt du gör har sannerligen konsekvenser!

Några undrar varför Gud tillåter katastrofer? Tja vi kan ju ställa oss själva, som Guds avbilder, frågan varför vi både tillåter och orsakar de flesta av dem? När moder jord skakar till finns säkert fler orsaker till det. Med stor säkerhet påverkar vi klimatet på olika sätt men dessa enorma och obegripliga krafter långt över människans nivå som är i spel här kan vi inte göra något åt.

Teologiskt, eller snarare mänskligt, finns en undran om Guds allsmäktighet och varför Gud tillåter det som sker, särskilt när det uppfattas som ont. Tidigare i historien så var ofta prästerna både kyrkans tjänare och vetenskapsmän. Det är inte för inte att skolan har utvecklats ur kyrkan och inte tvärtom. Ofta har ändå tro och vetande förväxlats och beslut om tingens ordning har fattats utan egentlig kunskap. När man använder tro för att tala om hur saker och ting är beskaffade riskerar man alltid att ha fel eller bara delvis rätt.

Det är ju bara att ta striden kring Gallelei och om huruvida jorden eller solen var i universums centrum. Kyrkans män, som ju var rädda om sin makt, hävdade att jorden som skapelsens krona var i centrum medan Gallelei insåg att det var solen. Nu vet vi ju hur det förhåller sig med den saken. Men problemet ligger kvar i tanken på att jorden är skapelsens krona och därmed en gudomligt perfekt skapelse av skaparen själv. Detta är antagligen inte sant!

Skapelsen skapar sig själv hela tiden. Det är en skapelseprocess där saker och ting ändras och utvecklas hela tiden. Det grundläggande felet i den ovan nämnda teologiska slutsatsen är att jorden skulle vara färdigskapad. Sanningen är snarare att den fortfarande håller på! Det innebär att den gör det som den skall göra och detta måste vi förhålla oss till och som medskapare ta vår del av ansvaret.

När Estonia sjönk den där hemska natten för inte så länge sedan frågade mig en man efter en av många minnesgudstjänster: Var finns Gud? Jag funderade mycket över detta tills jag insåg att den natten var själva himlen öppen och full aktivitet mellan det synliga och det osynliga ägde rum. En sak som är säker är att Gud oftast är den som får städa upp och ta hand om när vi människor misslyckas i vårt uppdrag som medskapare. Påfallande ofta gör vi ändå Gud ansvarig för våra tillkortakommanden och felsteg.

Men kanske är det lika med oss som med själva skapelsen att vi håller på att skapas i detta nu och då får vi förhålla oss till just detta att vi inte är färdiga, inte perfekta med facit i hand.

Kom ihåg att den enda sanna vetenskapen är efterklokheten. Det mesta av allt det andra är tro!

Så därför är det med gott humör jag banar mig väg fram till skyffeln med insikten om att det inte är så illa att ändå vara utbildad teolog när det mesta ändå handlar om tro. Använder verktyget, som den medskapare jag är, och skottar fram bilen för att bringa ordning i snökaoset samtidigt som jag funderar över den plankstek som jag tänker mig som fredagsmys.

Ta en bred planka eller skärbreda och sätt in den i en het ugn med övergrillen på och bränn av ytan. Ta köttet, vad du föredrar, torka torrt och grilla lagom skivor i grill pannan. Inte för hårt men en god yta är bra. Det går färdigt i ugnen sedan när rätten gratineras. Skala och koka potatis. Pressa den sedan när den är klar i en bunke och tillsätt äggulor, olja, smör och vispgrädde. Rör ihop och fyll din sprits med moset.

Under det att potatisen kokar ta färsksparris och linda med god bacon och dela tomater på mitten som du häller lite olja och körvel på.

Lägg kött i mitten, spritsa moset runt om och "rama in" köttet, lägg tomater och sparrisknyten runt köttet. Färska frästa champinjonhalvor i lite vitlökssmör är gott även det.

Gratinera i ugn tills potatisen fått en gyllengul färg, Servera med hemslagen bearnaisås och hackad persilja över.

Nedan recept på såsen:

 • 6 äggulor
 • 0,5 dl rödvinsvinäger
 • 0,5 dl torrt vitt vin
 • 4 finhackade schalottenlökar
 • 1 färsk dragonkvist eller torkad
 • Salt och 12 vitpepparkorn
 • 500 gram smör i bit
 • 4 msk finhackad persilja 1. Bearnaisesåsen görs helst precis innan den ska serveras varför du först börjar med övrig mat såsen ska serveras till ex. grillar kött, rostar potatis, kokar grönsaker osv.
 2. Smält smör i en kastrull. Låt stå vid sidan.
 3. Koka vinäger, vin, schalottenlöken, dragonen, salt och peppar i en kastrull tills det kokat ner till ca 1/3 - detta för att bearnaisen ej ska bli så lös. Sätt åt sidan att svalna.
 4. Sjud vatten i en stor kastrull till vattenbad.
 5. Förbered lite blött papper eller disktrasa där du kan ställa en bunke och vispa utan att hålla i bunken.
 6. Kläck äggen i en rostfri bunke och vispa kraftigt - de ska bli fluffiga och lite över fingervarma i vattenbadet men ej så varma att de blir äggröra såklart. Det tar omkring en minut. Orkar du inte vispa för hand så fungerar en elvisp mycket bra.
 7. Tillsätt vinägeressensen under vispning.
 8. Lägg i smörbitarna en i taget och låt smälta ut under kraftig vispning över vattenbadet.
 9. Tillsätt sedan det smälta smöret
 10. droppvis under vispning över vattenbadet tills bearnaisesåsen är tjock och slät samt allt smör är tillsatt. Nu ska bearnaisen bli lik en majonnäs i konsistens.
 11. Salta, peppra och tillsätt mer dragon om så önskas samt hackad persilja.
 12. Töm såsen över den heta plankan och låt er väl smaka.

TIPS: Du kan även använda fisk typ lax men då kan du ju göra en hollandaisesås i stället.

Nedan en bild på en plankstek gjort på viltkött med picklad gurka och smålök överst.


1 kommentar:

 1. Hej Uffe! Tack för tänkvärd läsning och spännande recept. /Moster

  SvaraRadera