torsdag 31 mars 2011

Teologisk kommentar av Stinissen till kärnkraften samt Japansk Misusoppa

"Vi får vara med om en explosion av tekniskt kunnande, och det är fascinerande. Men det är också skrämmande, ty människans insikt håller inte jämna stek med hennes tekniska förmåga. Det finns en avgrund mellan människans förnuft och hennes vishet, mellan hennes huvud och hennes hjärta.

När man tänker på kärnkraftens oerhörda risker, på genetiska manipulationer som hotar pervertera människans specifika natur. Vi förtrollas av vetandet om vår makt, och i vår hybris är vi oförmögna att sätta gränser. Följden är åter skräck, otrygghet, vanmakt."

I ett samhälle utan Gud, där det inte finns någon över oss, blir det vi som är det högsta. Vi människor intar Guds plats i vår egen värld. Vi sätter oss i Guds ställe, vi avgudar oss själva. I slutändan leder detta till, som du skriver, "skräck, otrygghet, vanmakt" Inte så egendomligt, om vi bara har oss själva att lita till.


"Nej, det är inte egendomligt. När vi gör oss själva till gudar skapar vi kaos. Vi har inte den vishet som behövs att hålla ordning. Om det inte finns någon högre makt som säger: "detta är den rätta vägen" så blir det förvirring."

Kan du ge ett konkret exempel vad du menar?Verk av Malin Sandred
"Kärnkraften, som ger oss så mycket makt, inger oss också skräck. Den kan bli slutet för vår planet och förstöra hela världen. Det kanske är människan själv som orsakar att världen blir obeboelig, genom något hon med sitt ädla förnuft har tänkt ut och upptäckt, men inte kan administrera, därför att hennes vishet inte håller jämn takt med hennes tekniska kunnande."

Vi är inte gudar.


"Nej, vi är inte gudar."

ur boken ansikte mot ansikte, samtal om kristen tro. Skytte/ Stinissen


Misusoppa

 En halv purjolök 
150 g fast tofu (sojabönsost) 6 msk miso-pasta 
1 l vatten 
2 tsk dashi-pulver
Färska champinjoner
VårlökSkär vårlöken och svampen i tunna skivor. 
Skär tofun i små tärningar. 
Blanda ut miso-pastan i vatten i en skål. 
Värm vattnet i en kastrull. 
Lägg i tofun och koka försiktigt i några sekunder. 
Lägg sedan i dashi-pulvret och den utblandade mison. 
Ta av kastrullen från plattan precis innan soppan åter nått kokpunkten. Lägg i vårlöken och champinjonerna.

Häll över den heta soppan. 
Ställ gärna skålarna på en Servett försedd tallrik och ät med porslinsskedar.


Allt gott önskar eder Uffe

2 kommentarer:

 1. Och vilken blir din slutsats, Uffe?

  (a) Att kärnkraften är ett förbjudet äpple?

  (b) Att de eventuella katastrofer som kärnkraften ger upphov till endast kan hanteras - mentalt, socialt och praktiskt - med hjälp av (en tro på) Gud?

  Som du vet, är ingen av dessa slutsatser nöjaktig för mig.

  Jag är emot kärnkraft, men det är viktigt för mig att detta motstånd endast baseras på mänskligt förnuft och långsiktighet.

  Jag håller förvisso med om att människans predikament är att "hennes vishet inte håller jämn takt med hennes tekniska kunnande". Till viss del instämmer jag också i att "om det inte finns någon högre makt som säger: 'detta är den rätta vägen' så blir det förvirring".

  Men med några viktiga förbehåll:

  (1) Den enda "högre makt" vi har att tillgå är en organiserad, ackumulerad, riktad och medvetet försakande *mänsklig* klokskap. Det blir inte bättre än så.

  (2) Vi måste underkasta oss, men vad vi måste underkasta oss är *varandra* och vår insikt om vår egen svaghet.

  (3) Jag kommer aldrig att nöja mig med att vi inte själva är och kan vara ansvariga för vad vi gör och för vad som händer på jorden. En sådan tro leder till uppgivenhet och undlåtenhet. Den leder också oundvikligen till godtycke och maktmissbruk.

  SvaraRadera
 2. I princip håller jag med. Som teologisk kommentar ser jag hamns inlägg som intressant men jag saknar två viktiga ingredienser nämligen att vi är 1) medskapare och som sådana faktiskt gjorda och menade för att skapa nytt och bryta ny mark. 2) vi har fått en fri vilja och är därmed "myndiga" att ta egna beslut. På så sätt är vi alltid ansvariga för vad vi gör!

  SvaraRadera