tisdag 29 mars 2011

Våra barn och läkemedelsbolagens profithunger och goda pizzan

Jag har länge funderat över varför vi svenskar är så himla trygghetstörstande? Så till den milda grad att vi till en del slutar leva. Allt skall regleras och jag brukar som ledare numera i offentliga sammanhang tala om skillnaden mellan den byråkratiska verkligheten och den verkliga. Sverige har blivit en tjänstemannafasciststat där vi, utan egentligen producera något nytt förutom papper, överöser varandra med nya bestämmelser och anvisningar till leda och stor trötthet. Dessutom kostar det oss enorma resurser som tas bort i från något annat. Jag kan som rektor ge er fler sådana exempel när jag fått säga upp barnens lärare och fösa ihop dem i större klasser för att finansiera nya bestämmelser från tjänstemän på andra platser i den byråkratiska verkligheten. Självklart vill ju de behålla sina jobb och många är flitiga.

Problemet med att förleda människor in i att tro att den byråkratiska "trygga" världen där allt är reglerat och säkert bara man följer bestämmelserna från myndigheterna är att vi blir chockade och paralyserade när den verkliga verkligheten, LIVET, plötsligen "drabbar" oss med full kraft. Det kan vara kärlek, död, skilsmässa, sjukdom, naturkatastrofer, tro, arbetslöshet, att bli förälder, få ett nytt jobb eller rader av andra händelser som ger livet must och färg. Livet låter sig lika lite som naturen regleras och följer inte aldrig så väl upprättade handlingsplaner.

Döden låter sig inte avregleras och är ett monopol som aldrig kommer att säljas ut!

Man kan märka en viss trötthet och en spirande medvetenhet kring detta. Man ser det i folkhumorn, det skämtas friskt om tjänstemän hit och byråkrater dit, men man ser det även på hur många gör precis tvärtom när chansen ges. Ta alla barnfamiljer som är så noga med alla föreskrifter när de är hemma för barnens säkerhet men när de är i Thailand så åker alla obältade, de vuxna inte helt nyktra, både på flak och motorcyklar. Givetvis utan hjälmlöst och utan bälten. Står detta månne för trötthet och en viss frihetslängtan?

Det senaste i raden av exempel som jag noterar och upprörs över är de senaste av larmen kring svininfluensa och panikvaccinationerna som gjordes senast, ivrigt påhejade av media som allt oftare nuförtiden saknar djupare analys, kunskaper och ständigt tycks gå på amfetamin. Nu ser vi i spåren av detta omfattande problem med narkolepsi som ingen verkar ha haft en enda aning om.

Erin Brockovich Poster
När jag växte upp fick man lära sig att även det man inte hade en aning om men deltog i fick man ta ansvar för. Min fråga är nu: vem tar ansvar för alla dessa drabbade barn och deras familjer? När nu den byråkratiska verkligheten slog på stora trumman och basunerade ut sitt budskap. Hur ser ansvaret för konsekvenserna ut?

Jag såg för länge sedan en film om advokatassistenten
Erin Brockovich(se länk)
Som drev och var med och vann ett mål för den lilla människan i den verkliga verkligheten och besegrade de multikommersiella krafter som bara roffade åt sig utan någon som helst hänsyn till mänskligt lidande. Jag kan tycka att här skulle behövas en ny Erin! Samla ihop föräldrar och drabbade barn och stäm de profithungriga multinationella läkemedelsbolagen som aldrig bryr sig om människor utan i skenet av människokärlek profiterar på människors rädsla och olycka. Nu har de ansvariga förstört barns liv! Vem tänker då ta ansvar för detta? Aldrig läkemedelsbolagen om inte någon tvingar dem till det! Finns här en modig och något kunnig människa som kan ta sig an detta för dessa familjer skull vore jag den första i raden som skulle stödja detta.

Någon kanske tycker att det är hårda ord, ja och jag har fler, det finns anledning att se över dessa krafter som verkar i läkemedelsindustrin. Många är hänsynslösa och prioriteringen är klar. Vi satsar bara där vi kan tjäna pengar. Då och då görs någon insats för att bättra på bilden av företagen men mer än PR är det knappast frågan om.

En god vän, väl initierad via forskning, berättade för mig för något år sedan att det nu var på väg en fantastisk lösning för alla de människor i den fattiga del av Afrika dog i massor på grund av en parasit. En av de största dödsorsakerna även på global nivå mätt i antal döda och sjuka per år. Nu var det ju inte så att läkemedelsbranschen själva tagit detta initiativ, nej verkligen inte, då dessa människor var de fattigaste fattiga och inga pengar fanns att tjäna.

Det visade sig att den penningstinna får och lamm industrin i bland andra Australien led av en parasit som kostade farmarna enorma summor varje år. Här fanns pengar att tjäna! Sagt och gjort ett botemedel togs fram mot denna parasit och alla tjänade på detta. Nu var det bara så att resultatet av denna forskning även kunde bota dessa fattigaste fattiga i Afrika från sin parasitplåga. Givetvis kunde här tjänas mer pengar och det är i sig inte omoraliskt men här ser vi hur räddandet av djur på ett cyniskt sätt leder fram till räddandet av människor utan värde i storbolagens ögon.

I Nya Testamentet står följande att läsa: (Luk 17:1-3) Han sade till sina lärjungar: "det är oundvikligt att förförelserna kommer, men ve genom vilken de kommer. Det vore bättre för honom att ha sänkts i havet med en kvarnsten om halsen än att kunna förleda en enda av dessa små. Ta er i akt!"

Det gäller all slags förförelse andlig, social (politisk) och sexuell (fysisk, kroppslig) Många kvarnstenar blir det inom läkemedelsindustrin om de inte ser upp och gör det rätta.


Börja med att ta ansvar för alla de barn som nu blivit sjuka på grund av av felaktigt vaccin och av felaktiga rekommendationer!

Efter denna lilla urladdning behövs något gott och enkelt: Pizza med skinka, tomater och mozzarella.

Jag vet att många drar sig för att göra deg. Men ta här stället formbröd och skär bortkanterna, lägg på bakplåtspapper i på en plåt. Pensla lätt med olivolja. Sedan med tomatpuré blandat med oregano. Lägg sedan på vad du vill eller har hemma. Dela med fördel in pizzan i olika fält så kan ju alla i familjen få sin favoritbit. Strö rikligt med hackad mozzarella över de skivade tomaterna som ligger överst. Avsluta med oliver om du vill

TIPS: Du kan blanda oregano och pressad vitlök i creme fraiche och ringla över mozzarellan.
In i ugnen och låt osten få en gyllene färg, hugg in och alla blir glada.

Allt gott önskar eder Uffe

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar