lördag 19 mars 2011

Våra barns självkänsla och Internet med lördagssoppa

För att på ett så bra sätt som möjligt kunna hantera Internet- ett ställe där allt är tillåtet för alla men allt är inte nyttigt för alla- måste vi stärka våra barn och ungdomars självförtroende. Lära dem att sätta positiva gränser för sig själva och andra. En positiv nejsägar strategi! De måste själva lära sig vad gränserna går för dem och gränserna för oss människor är olika. Det som inte är något problem för en person kan vara ett informationsövergrepp på en annan. Vi klarar helt enkelt olika mycket. Därför går det inte att att bestämma generellt var alla gränser skall gå och i och med Internet så är detta i praktiken helt omöjligt.

När vi hjälper våra barn att arbeta med självförtroendet hjälper vi dem också att vårda självkänslan, att vårda personligheten.

Vi vuxna måste vara förebilder och modeller för barnen. Helst då positiva sådana. Modeller som stimulerar till ett gott beteende och en utveckling av självständigt tänkande under ansvar; att stärka självförtroendet att våga säga nej. Inte minst att säga nej till alla som vill äga deras uppmärksamhet, tid, ekonomi, ideologi, andlighet och sexualitet på ett ont och exploaterande sätt.

Att lära barnen att säga nej är viktigare än att lära dem att säga ja, särskilt så länge de inte kan överblicka konsekvenserna av sitt och andras handlande. Det är ju så svårt även för oss vuxna.
Mänsklig mognad och vishet kan inte kokas ihop på fyra minuter i en mikrovågsugn. Det är en process som tar lång tid, ibland en hel livstid. Ge därför barnen den tiden och framförallt tid med dem!

Ett bra sätt att ta tid för samtal och gemenskap är att laga mat tillsammans. Att laga räksoppa och baka ett gott bröd är toppen att göra ihop.Skala räkor, en påse räcker till fem personer. Lägg skalen i en skål och spara stjärtarna i en annan. Skala scharlottenlök, ett par och hacka dem rätt fint. Hacka ner en bit färsk fänkål och en vitlöksklyfta om du så vill. En bit purjolök och en bit morot. Dillstjälkar är gott att lägga i.

Fräs grönsakerna i en gryta, när de är heta lägg över skalen och fräs tillsammans med grönsakerna. Slå på en rejäl skvätt med grappa eller konjak och flambera. (stäng av fläkten) Rör i tomatpuré så att soppan blir härligt röd, slå på rejält med vitt vin och vatten. Låt reducera ihop en stund. Sila ifrån skal och grönsaker och låt soppan sjuda vidare. Slå i grädde och salta och peppra, nymalen vitpeppar är gott. En knivsudd cayennepeppar tillför en liten spets i smaken. För att runda av en nypa socker. Vill du ha rödare färg använd mer tomat och lite paprikapulver. Lägg räkstjärtarna i tallrikarna och häll över soppan med önskad konsistens. Hacka över färsk dill och ät med nybakat bröd.Smaklig måltid och en god helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar