fredag 8 april 2011

återkomsten för HOMOMORALIS med timjansdoftande lax och skaldjurspasta.Vet du vart du skall? Om inte, spelar det ingen roll vilken väg du tar!

Ofta hör man talare eller ser skribenter ta upp frågan ”meningen med livet” Vad är det för mening med att leva? Jag vill fundera utifrån en annan frågeställning. Vad är det för mål med mitt liv? Varför har just kommit hit till denna plats som vi känner som jorden och fått ett liv att förvalta och som kronan på verket dessutom fått ansvar över allt som här finns.

Låt oss börja med tanken på att vi inte äger våra egna liv!? Jag tror att det är en utbredd missuppfattning att vi skulle äga livet självt. Detta är inte sant och kommer aldrig att bli det! Inte någon enda människa kan säga att ”i morgon skall jag vakna upp och göra det och det, försonas med min hustru eller man, ställa tillrätta med min syster eller bror, försonas med mina föräldrar”. Allt av den enkla anledningen att vi inte vet om vi får vakna upp i morgon till en ny dag. Vi tror det, på goda grunder, men vi kan inte veta helt säkert. Det är någon annan som äger livet men vi får vara förvaltare av det samma. Detta är en gudomlig och helig livsprincip. Vi har fått rätten att förvalta våra liv och detta är okränkbart! Jag skulle till och med vilja gå så långt med att säga detta är ett av de övergripande mål varje människa har: att förvalta sitt eget liv!

I våra dagar är det ju ofta tal om detta med mål. Målstyrda planer finns skolan och på jobbet. Inom politiken och andra sammanhang. (Det är ju i sammanhanget skrattretande att den riktiga definitionen på synd är att "missa målet". Det handlar aldrig om medel, det vi brukar! Bara om hur vi brukar allt som finns oss givet.)
Det fullkomligt vimlar det av mål och styrdokument i vårt samhälle. Visst kan det här vara bra men det skapar också stress och press, driver upp tempot och gör samhällsklimatet hårdare. Det ser vi ju allt tydligare när vi i efterklokhetens sken ser i backspegeln och konstaterar hur det har blivit. Många klarar inte det uppdrivna tempot och de allt hårdare individuella kraven. Allt fler faller ur därför att det finns för många brister hos dem och det man kan vill liksom inte gälla för något. Likriktningens baksida är kall, hård och utgör en dyster klangbotten i vårt alltmer sekulära samhälle som oftare säger, att det ger människor möjligheter till självförverkligande men slår ut desto fler som inte passar in i den samtida mallen.

Jag är helt säker på att vi alla har gott om exempel på detta. Vårt land, som byggt i allt väsentligt på evangeliet, det glada budskapet, har i dag tappat bort detta ”styrdokument” och hittat på andra som bygger på en annan grund än det som en gång gavs oss och formade vårt samhälle.

Jag märker ofta i samtal med människor att det gäller att ha många dörrar öppna i sina liv. Det kan ju vara bra att ha olika vägar att ta sig fram på mot sitt mål. Men där har något inträffat. Det handlar oftast om att dörrarna i sig är det viktiga och inte deras funktion att hjälpa en fram till målet. Det blir en anpassning till det ytliga och rotlösa samhälle som vi lever i där långsiktiga åtaganden och långsiktiga beslut allt oftare lyser med sin frånvaro till förmån för snabba relationer, flashigare politiska beslut och ”nånannannismsyndrom”. (det är alltid någon annans ansvar, jag behöver inte engagera mig) Det verkar som om vi människor när vi vänt evangeliet och Gud ryggen blir utelämnade åt oss själva och konsekvenserna av detta blir ett samhälle som bygger på krav, prestation, den starkes rätt, status och makt än något annat. Det är ett samhälle utan nåd!

Berättelsen om Alice i Underlandet är i sig en spännande saga eller författarens sätt att spegla och beskriva mänskliga sammanhang med hjälp av sagan. Vid ett tillfälle så kommer Alice fram till en korsning och blir stående inför detta vägval. En katt ligger i ett träd ovanför Alices huvud och när hon blir medveten om katten frågar hon katten om vägen. ”–kan du säga mig vilken väg jag skall ta?” Katten svarar ”vet du vart du ska?” Alice svarade ”–nej”. Katten svarar och säger: ”–då spelar det ingen roll vilken väg du tar!”

Detta är ett lysande exempel på hur det ser ut idag. Vi kan ju välja på så mycket. Alla i vårt samhälle kan vara uppkopplade till hela världen och bära med sig HELA VÄRLDEN i sin ficka. Alla kan bli allt och helst utan att jobba långsiktigt för det.


        Omedelbar måluppfyllelse är själva drivkraften och målet på en och samma gång.


Vem har intresse av att syndafallet verkligen får ett totalt genomslag där vi vänder oss bort från Gud och varandra? Låt oss minnas Edens lustgård med KUNSKAPENS TRÄD och vem som låg bakom detta svek när lögnen och nånannannismen fick sin början. ”Det var kvinnan som...det var ormen som....” Nu står kunskapens träd i full prakt och vi äter som aldrig förr dess frukter. Alla har tillgång till all världens kunskap utan något som helst krav. Kunskap är makt sägs det ju och det med all rätt, men makten vill vi ju skall vara i kloka, kunniga och ansvariga händer. Händerna på människor som bygger upp och skapar goda förutsättningar för oss människor, inte i händerna på vem som helst.

Det vekar som om tiden för ”Homo moralis” är för dörren. Det handlar nu allt tydligare om vilka som väljer det ljusa och tar fram det goda ur sitt goda förråd och de som tar fram det onda ur sitt onda förråd. Detta har inte med ålder, kön eller nationalitet att göra. Detta har att göra med vem man är och vilket ärende man har här på jorden. Den goda kampen, för det ljusa, eller mer ljusskygga satsningar utan hänsyn till andra. Bara för att vi har en tro behöver vi inte vara naiva eller dumsnälla. Det finns en klar mörk agenda där människor ständigt offras på maktens och egoismens altare, ibland även inom det som skulle utgöra Kristi brud här på jorden nämligen kyrkan. Här menas då alla kyrkor och samfund och jag behöver knappast räkna upp den långa listan på maktmissbruk och misslyckanden genom åren som finns som kunskap att hämta var som helst.

Det är viktigt att de som tar åt sig makten vet att skilja på sina egna ärenden och de ärenden som han eller hon är att satt att gå. Detta gäller inte minst inom våra kristna sammanhang. Blandar människor som tagit åt sig makt i våra kyrkor och samfund ihop sina ärenden med Guds eller rent av tar fel, kan det gå riktigt illa. Hur skall vi då göra och hur ser våra styrdokument ut?

För det första vill jag påstå att nu har kristenheten en fantastisk chans att falla denna väldens furste, med sitt kalla och hårda regemente, i flanken. Vi kan föra upp NÅDEN igen på agendan som en möjlighet för att värma upp vårt samhälle och likt Aslans andedräkt tina upp och rädda de djupfrusna isstoder som blir allt fler och fler. Många, ja åtskilliga människor, fryser till is idag när de ropar ut sin ångest över att vara utelämnade åt sig själva. Medan hoppets eld falnar fryser de till is och dras in i mörker och kyla. Här kan vi verkligen göra skillnad.

För det andra vill jag påminna om att vi fått evangeliet som allmän (katolsk betyder allmän) egendom. Detta är styrdokumentet över alla styrdokument. Den kunskapen är själva grunden för att fungera som en kristen. Damma därför av din gamla konfirmationsbibel och läs! TAG OCH LÄS!

För det tredje, Jesus lärde oss att be Vår Fader. Där står formuleringen ”Låt din vilja ske på jorden så som i himlen”. Detta mina vänner är vår nyckel till evangeliet som styrdokument. Det är Guds vilja som gäller för all sann måluppfyllelse, inget annat. Han som skapat himmel och jord och all den rymmer är nära var och en. Han som äger livet känner och vet väl vilka planer som finns för oss. Fridens och inte ofridens! Att kort be: Herre låt din vilja bli min högsta vilja är ett viktigt delmål för att lära sig avgöra var på vägen man befinner sig. Att vila i att Gud själv har en plan för våra liv och att vi kommer att hitta fram till målet som finns nedlagt i varje unikt skapad människa är fullt möjligt. Men då måste vi lära oss att lyssna inåt mer än utåt och bli stilla i nuet inför hans ansikte. 


           Varje fullt ut levt nu blir till ett vällevt sen.

De gamle sa ofta att målet var himlen och det kan väl förstås utifrån hur samhället har sett ut, med sina många gånger stenhårda villkor för oss människor. Jesus sade att himmelriket är inom er, alltså här och nu. Låt oss alltså inte nöja oss med mindre än att skapa ett redan här och nu med hans ord ringande i öronen. Världsfreden börjar i oss inte någon annanstans!


                               Lax och skaldjurspasta med timjan och vin


Lax och skaldjur är en god kombination. Lätt och snabbt en fredagskväll när man är trött men ändå vill äta gott.


Sätt på vattenkokaren och en pastakastrull med lite vatten i. Ta färdiga laxbitar, finns i frysdisken, tina något i mikron eller lägg i kylen redan på morgonen. Tärna upp i fyrkantiga bitar ca 2x2 cm och stek i smör så att de får en gyllene yta. Ställ åt sidan, stek inte för länge så att de blir färdiga och riskerar att bli torra. Pressa lite citronsaft och dra på lite salt och vitpeppar över laxbitarna.Fräs under tiden lök, purjolök, silverlök och morötter lätt i en panna. Hacka upp rejält med färska champinjoner och lägg i tillsammans med en bunt färska timjanskvistar. Slå över ett glas vitt vin, gärna Casal Di Serra, och sjud en liten stund. Riv i skalet från en citron. Lägg i en tärning eller fiskfond tillför musselspad och vatten från vattenkokaren. Något salt och vitpeppar samt en nypa kajenpeppar. Låt puttra en liten stund.


Fräs en upptärnad halloumiost gyllengul i lite olja, lägg över laxbitarna och skiva upp vårlök. Lägg en bit gorgonzola i den småputtrande grytan och låt den smälta ner. Rör om då och då.


Koka pastan, väl din egen favorit. Jag föredrar linguini men ta vad du gillar.När pastan just är färdig lägg i musslor, sedan de knappt färdiga laxbitarna med halloumin, ta undan en kopp med pastavatten för redning av såsen om så behövs.


Sila ifrån pastan och lägg i en förvärmd skål. Använd gärna pastavattnet när du silar ifrån. Lägg över såsen och blanda lite försiktigt. Riv över parmesan ost och lägg överst vårlöken. Lite färsk citronsaft blir pricken över rättens I!
Tips: Du kan ha i tomater om så önskas, vitlök likaså.


Smaklig måltid och en trevlig helg önskar eder UFFE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar