torsdag 21 april 2011

Fullmånens betydelse över påskens infallande och kvällsmatens födelsedagSå var den återigen för dörren. Påsken den stora helg som många mest förknippar med äta, ägg, samvaro, ledighet, påskhare, Jesu död och uppståndelse, vår med pollen, lamm, gott vin, släkt, vänner och kyrkogång med sång och musik. det som möjligen är gemensamt för oss alla är att frågan om varför påsken infaller så olika ofta inte har något svar. Vi har helt enkelt inte reda på vad det är som styr när påsken infaller som den gör. I bland tidigt, så tidigt att man inte ens kan tala om någon vår, I bland så sent att den i stort sett är mitt i våren och krockar med sista april. Varför? Svaret är att tillskillnad från julen som har ett fast datum så styrs påskens infallande av fullmånen.

 Formulan för detta är: att påsken infaller första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningens infallande. Det betyder att vi i år 2011 hade påsken så sent som vi inte haft den på fyrtio år och det kommer att dröja ytterligare trettio innan det händer igen. Nu 2012 är den betydligt tidigare. Kunniga inom området säger att just förra året låg himlen väldigt lika som den natten när Jesus levde och denna skärtorsdag instiftade kvällsvarden, nattvarden, kärleks måltiden för gemenskap och inbördes fred med varandra. Vi får hoppas att vi människor ligger betydligt närmare varandra nu efter allt dramatiskt som hänt med den Arabiska våren i spetsen så att det inte går som det gick på Jesu tid efter måltiden då mörka krafterna kom loss ordentligt med förräderi och svek med våld och död som följd.

Men det tog inte slut där......

Personligen tänker jag att det kanske finns ett samband med hur klimaten utvecklas på vår jord och våra himlakroppars rörelser. Detta är ju givetvis inga nya tanker och som kristen är jag väl förtrogen med att Gud använde vetenskapen, astrologin, för att hitta det utlovade barnet i krubban. Sedan dess har den knappt(än idag) myndiga vetenskapen givit både astrologin och den kristna tron på båten. Men hon kan fortfarande inte hjälpa människan med hennes mest väsentliga frågor! Varifrån kommer jag, vad är min uppgift och vart är jag på väg? Som alla unga heta på gröten och sig själva nog gör vetenskapen allt för stor grad sig själv till härskarinna och och allena saliggörande medan många av oss kan se att det givetvis är bra men att det räcker inte hela vägen fram! Samarbete är att föredra för att få det djup vi behöver för att förklara våra liv och vår egen och andras död.

Krigsvintrarna var fruktansvärt kalla och vi satte Europa i brand! Det var ju inte bara kallt rent fysiskt utan även på annat sätt mellan människor som vi vet. Nu är det återigen kallt och Nordafrika brinner och jorden hävt sig i Asien. Närmare bestämt i Japan. Har det något samband? Ja säg det men det händer! Det hände även något i Palestina för över 2000 år sedan och det tycks ännu inte vara över.....

I kväll är det nattvardens födelsedag och det firar vi runt om i världen. Givetvis runt om i vårt avlånga land. Själv skall jag i kväll fira denna måltid i min konfirmations kyrka uti Häverö i Roslagen. Denna församling tjänar jag nu som kyrkoherde och där är jag född.

Efteråt brukar familjen samlas till en enkel supé och stillsamt men gott samtala om livet, påsken och allt det som här livet till.


Skärtorsdags Supé med tunn spagetti, salami och smörslungade morötter

Sätt på pastavatten (använd gärna vattenkokaren) skiva ett par morötter till slantar och låt sedan koka med en stund i pastavattnet när det kokar upp. Skiva eller strimla salami av valfri sort, finhacka gul lök och skiva färska champinjoner. Fräs löken utan att den tar färg i pannan i lite smör och olja. Lägg i ett par matskedar tomatpuré. Lägg i salamin och champinjonerna. Hacka i en röd paprika och en grön färsk chili. Riv i ett par vitlökar och töm på kycklingfond. Låt puttra på svag värme en stund. Häll i en skvätt grädde och en matsked tigersås för fylligheten. Ta upp morötterna ur vattnet och lägg i pastan. Gärna riktigt tunn sådan men ta vad du tycker om. Lägg i morötterna i salamisåsen tillsammans med en klick smör. Smaka av med salt och peppar. Servera med riven parmesan över.
Givetvis kan vi avrunda vår kvällsvard med ost och i detta fall ett gott vin från Sonoma County.

Smaklig måltid och glad välsignad påsk önskar eder UFFE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar