fredag 1 april 2011

Informationsövergrepp-en ny folksjukdom? Blåmusslor i vin.

Informationsövergrepp - en ny folksjukdom?
Jag har identifierat och funderar kring ett samband mellan barns själsliga hälsa och vad de ”ser” på nätet. Det är inget nytt att barn som varit med om traumatiska händelser exempelvis krig, behöver lång tid och mycket omvårdnad för att kunna läka ihop. Att teve-våldet påverkar barns utveckling är heller inte något nytt. Detta är inte så underligt då barns verklighetsuppfattning ofta flyter ihop med dess fantasi. Gränsen mellan dröm och verklighet flyter och kan många gånger vara svår att reda ut för barnet. Som föräldrar vet vi hur lessen och rädd ett barn kan vara när det på natten kommer gråtande och springande mitt i en mardröm som de uppfattar som verklighet. Att begära att barnen ska kunna skilja verklighet från fiktion låter sig inte göras. Den förmågan kommer förhoppningsvis med ökande ålder, kunskap och livserfarenhet.
Barn och ungdomar kan inte heller avgöra vad som är sant på Internet. Det skrivna ordet ger ett falskt intryck av trovärdighet. Tyvärr är det också många vuxna som inte kan skilja mellan sant och falskt.
Källkritik är ett eftersatt ämne i vår skola och har inte alls följt med i den snabba teknikutvecklingens krav på oss samhällsmedborgare. Det som redaktionerna på förlag och tidningar gjorde förr, dvs bedömde trovärdigheten, redigerade, kvalitetsgranskade och sorterade, måste vi göra själva på Internet.
När barn och ungdomar idag surfar utan tillsyn, utan vuxennärvaro, riskerar de att utan skyddsnät möta starka bilder och texter. Att som elvaåring utsättas för den oredigerade ”verklighet” som härskar i cyberrymden medför själslig ohälsa. Sömnlöshet, ångest och oro drabbar de barn och ungdomar som utsatts för informationsövergrepp. Ansvaret för detta vilar helt på vuxen världen. Att säga att det bara är att stänga av precis som med teve är att göra det för enkelt för sig. Dels tänds paneler, dvs automatiskt igångsättande av diverse hemsidor med hårt material på, dels är försåtligheten anmärkningsvärt stor. De kommersiella krafterna lurar in barnen och ungdomarna på sidor genom falska adresser och länkar. Vi ser detta tydligt i våra sagor och sägner ex Pinoccio som luras med fagra löften men förs till pojken där han börjar förvandlas till en åsna som sedan ska säljas för arbete. Det var en saga, men surfning på Internet är verklighet.
Det krävs av oss i vuxenvärlden att vi funderar på hur vi ska kunna låta våra barn och ungdomar surfa säkert på nätet så att de kan söka information och kunskaper på ett säkert sätt. IT är en lustförhöjande faktor när det gäller lärandet, men vi måste ta i tu med baksidorna och inte blunda för dem.
Vi vill att våra barn ska växa upp till fria självständigt tänkande individer, som kan fatta kloka och bra beslut för sig själva, för sina barn framtid och för samhällets bästa. Då kan vi inte låta oss förtröttas i ansträngningen med att ge dem de bästa verktygen vi har för detta. Goda förebilder och tillgång till välutbildade pedagoger*) som tillsammans med barnen och föräldrar kan hjälpa dem fram i det vi kallar livet.

*) Ordet pedagog kommer från grekiskans pedagogos. Betyder: att vandra med. Pedagogos var den slav som ledsagade barnen till skola där de mötte läraren "didaskalos". Efter skoldagens slut följde pedagogos barnen hem igen och lämnade dem hos föräldrarna.

      Musslor i vin, enkelt och gott för fredagskvällen

Musslor i nät
Gul lök
Vitlök
Smör
Vitt vin, torrt
Persilja
Citron
Grädde
Chili
 Tvätta, skrapa musslorna under rinnande vatten. Kasta musslor som är öppna eller som inte sluter sig när man knackar på dem.

Finhacla, löken, chilin och persiljan. Riv citronskalet. lägg i smör på medelvärme och fräs gul lök en stund utan att den får färg. Salta lite på den så släpper den vatten och du riskerar inte att bränna den lika lätt. Tillsätt chili och vitlök. Efter ett par minuter tillsätt citronskal, vin och citronsaft. Peppra och salta och öka värmen. Vid fullsprut på plattan i med musslorna och koka dem tills alla har öppnat sig.

Häll över buljongen i en nykastrull och vispa i smöret. Ha i persiljan och töm buljongen över musslorna.
Servera med gott bröd till som "suger"upp den goda buljongen och servera ett gott vitt vin till.

Tips: du kan servera en god hemslagen aioli till om du så önskar. Belgare äter gärna frittar till och har du en fritös är hemgjord friterad potatis med salt toppen till.


Ha en god fredag önskar eder Uffe2 kommentarer:

 1. De konkreta åtgärder du tar upp är "goda förebilder och tillgång till välutbildade pedagoger".

  Jag tolkar detta som att du inte vill begränsa ungdomars tillgång till Internet, och att du inte heller förespråkar tekniska verktyg för automatisk övervakning och filtrering. Istället bör vuxenvärlden vara medveten och närvarande; aktivt visa goda exempel och diskutera dåliga sådana när det blir aktuellt.

  Och det håller jag med om.

  Är det möjligt att ge *alla* ungdomar aktiva förebilder? Som faktiskt har kraften att påverka? Utan att inskränka eller kränka?

  Tack för etymologin bakom ordet pedagog! Och tipset att använda citronskal. Har du provat att använda Vermouth istället för vin?

  SvaraRadera
 2. Ja jag tror att det är möjligt att ge sådana förebilder. Det är dessutom nödvändigt. Var och en måste vara sin egen redaktör. Världen går inte längre att censurera då kunskapens träd står i full blom mitt i vår värld. Jag tänker på apostelns ord. "allt är tillåtet för dig men allt är inte nyttigt" Var och en måste lära sig att se sina egna gränser och skapa sin egen positiva nejsägar strategi och sätta positiva gränser för sig själva och alla andra.

  SvaraRadera