fredag 6 maj 2011

Matrevolutionen i Egypten; det knorrande folket och en god Caesarsallad till fredagsmyset

Hur kunde Mobarak sitta i som envåldshärskare i Egypten så länge? Eller snarare varför tog det slut? Går man tillbaka i tiden, en så där 40 år, ser man att Egypten hade en befolkning som var ungefär hälften mot vad den är idag. Samtidigt var landet en nettoexportör av olja, energi, till omvärlden. Den härskande klassen pumpade upp energin ur jorden och omsatte pengarna i billig mat. Folket fick sitt bröd billigt och kunde somna mätta. Man bokstavligen åt upp sina tillgångar men det förde med sig att människorna var mätta relativt nöjda samt att de som hade tagit makten kunde fortsätta att göra som de ville i stort sett.

Uttrycket Egyptens gräshoppor har vi ju hört talas om. Det är hämtat ur Gamla Testamentets berättelse om Guds befrielsekamp genom Mose, en egyptisk prins men med hebreisk härkomst. Gräshopporna var en av de olyckor som kom att drabba Egypten då envåldshärskaren Farao inte ville låta slavfolket gå i frihet, utan behålla dem för egen räkning. Gräshopporna svepte in över landet och åt upp allt som fanns. Egyptierna började svälta. Israels folk släpptes småningom och "smet" under Röda havet och undkom Faraos härar vid Pihairot, med ett nödrop, genom ett Guds under. Trots alla dessa under och sin nyvunna frihet med ljusa framtidslöften och en Gud som var närvarade, genom en molnstod på dagen och en eldstod på natten, började folket knorra. Varför? Jo de var hungriga. "Varför förde du oss ut ur Egypten? Där hade vi i alla fall mat att äta!" Klagade och gnällde de.

Det är en spännande berättelse om hur vi människor egentligen är. Utan mat spelar ingenting någon som helst roll. Vare sig Gud eller Kejsaren! Vi struntar dessutom fullkomligt i Gud i vårt land nuförtiden och anser oss själva nog. När Egypten för några år sedan gick i från att vara nettoexportör av olja till att bli nettoimportör, samt att befolkningen nu var runt 80 miljoner människor, blev goda råd dyra. Med vad skulle man nu finansiera den relativt skapliga lugna tillvaro med vilken landet styrts i nära nog en hel generation? Oljan sinar, energin tog slut, och matpriserna sköt i höjden!

Alltså Egyptens folk blev hungrigt och började knorra men i detta fall kom ingen manna från himlen utan  Facebook gjorde entré. Det finns de som lite naivt tror att det handlar om att medelklassen utbildat sig och därför startat en frihetsrevolution eller eller att det är Isalm som är en primär faktor eller att FB skulle vara motsvarigheten till faxen, vilken medverkade till att Sovjetunionen att störtade samman. (Faxen gick inte att censurera och nomenklaturen kunde inte hindra kommunikationen mellan människor och organiserandet av det motstånd som senare välte den "röda"diktaturen över ända) 
Visst spelar tekniken och utbildning roll men allvarligt talat. 

Revolutionen i Egypten är en matrevolution i första hand och inget annat!

Detta är vad vi har att se fram emot. Om ingen snart uppfinner något, och det brukar vi kunna klara vi människor, kommer de stigande energipriserna att driva upp matpriserna till oanade höjder. FN har redan visat i en rapport att vi fått mer en 40 miljoner fattiga i världen på grund av de kraftigt stigande matpriserna. Grunden till den franska revolutionen var vare sig utbildning eller FB utan hunger. Brist på mat och vatten är den enskilt viktigaste faktorn i dessa sammanhang. Har varit och kommer alltid att vara!

Därför tror jag att det är klokt att se över sina lador redan nu under de återstående "feta" år som vi har kvar i vårt land. Ett land som inte längre har en matproduktion för att klara att föda sin egen befolkning. Att tro att vi skulle komma undan de allt högre priserna är att bedra sig själv. Vår regering sänker skatten och tutar i oss att det är de som har arbete som skall få mer kvar i plånboken medan sanningen är: med höjda energi- och matpriser (inklusive skatter)  så är dessa pengar återtagna i stadskassan med råge. Den högra handen vet inte vad den vänstra gör! Allt medan barfattigdomen ökar och människor faktiskt får svårt att äta sig mätta och fattigdomen gör comeback i landet.

Det som hände där kan även hända här skulle jag hålla för sannolikt, för att låna Tage Danielssons ord. De fanns det som inte trodde att vi skulle kunna få upplopp likt de som exploderade i Grekland för ett par år sedan. Grekland är ju ändå är Europa, sedan började det brinna i Rosengård, Gottsunda, Göteborg och på andra platser i vårt lilla land.

Den som inte ser bakåt eller framåt för lov att se opp!

Att odla sin egen sallad och hålla ett par egna höns blir nog framtidens melodi!

Då kan man ju göra sin egen Caesarsallad ekologisk, närproducerad och relativt nyttig, till en del i alla fall.Börja med att koka ägg, så många du vill ha. Jag använder inte kycklingbröst då jag finner det köttet så himla tråkigt. Använd gärna kycklinglår. Stek, grilla och kör färdigt i ugnen medan du knapersteker bacon i grillpannan.

Gör din egen dressing: 3 msk vitvinvinäger, 1 äggula, 2 rivna vitlöksklyftor, nymald peppar, 4 mosade sardeller och ett par deciliter god olivolja.

Vispa ihop äggula, vinäger, peppar, vitlök och sardeller. Vispa sedan ner oljan till en fluffig och god konsistens. Riv gärna ner parmesan ost i dressingen. Då behöver du knappast salta.

Lägg sedan allt på ett stort fat, Romansallad, kyckling, rädisor, tomater, ägghalvor, färska champinjoner, rödlök eller salladslök, bacon, brödkrutonger, dressing och parmesanost. Några varv på pepparkvarnen och servera genast med ett svalt rosévin till.

Smaklig måltid önskar eder Uffe (trots allt)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar