fredag 1 april 2011

Informationsövergrepp-en ny folksjukdom? Blåmusslor i vin.

Informationsövergrepp - en ny folksjukdom?
Jag har identifierat och funderar kring ett samband mellan barns själsliga hälsa och vad de ”ser” på nätet. Det är inget nytt att barn som varit med om traumatiska händelser exempelvis krig, behöver lång tid och mycket omvårdnad för att kunna läka ihop. Att teve-våldet påverkar barns utveckling är heller inte något nytt. Detta är inte så underligt då barns verklighetsuppfattning ofta flyter ihop med dess fantasi. Gränsen mellan dröm och verklighet flyter och kan många gånger vara svår att reda ut för barnet. Som föräldrar vet vi hur lessen och rädd ett barn kan vara när det på natten kommer gråtande och springande mitt i en mardröm som de uppfattar som verklighet. Att begära att barnen ska kunna skilja verklighet från fiktion låter sig inte göras. Den förmågan kommer förhoppningsvis med ökande ålder, kunskap och livserfarenhet.
Barn och ungdomar kan inte heller avgöra vad som är sant på Internet. Det skrivna ordet ger ett falskt intryck av trovärdighet. Tyvärr är det också många vuxna som inte kan skilja mellan sant och falskt.
Källkritik är ett eftersatt ämne i vår skola och har inte alls följt med i den snabba teknikutvecklingens krav på oss samhällsmedborgare. Det som redaktionerna på förlag och tidningar gjorde förr, dvs bedömde trovärdigheten, redigerade, kvalitetsgranskade och sorterade, måste vi göra själva på Internet.
När barn och ungdomar idag surfar utan tillsyn, utan vuxennärvaro, riskerar de att utan skyddsnät möta starka bilder och texter. Att som elvaåring utsättas för den oredigerade ”verklighet” som härskar i cyberrymden medför själslig ohälsa. Sömnlöshet, ångest och oro drabbar de barn och ungdomar som utsatts för informationsövergrepp. Ansvaret för detta vilar helt på vuxen världen. Att säga att det bara är att stänga av precis som med teve är att göra det för enkelt för sig. Dels tänds paneler, dvs automatiskt igångsättande av diverse hemsidor med hårt material på, dels är försåtligheten anmärkningsvärt stor. De kommersiella krafterna lurar in barnen och ungdomarna på sidor genom falska adresser och länkar. Vi ser detta tydligt i våra sagor och sägner ex Pinoccio som luras med fagra löften men förs till pojken där han börjar förvandlas till en åsna som sedan ska säljas för arbete. Det var en saga, men surfning på Internet är verklighet.
Det krävs av oss i vuxenvärlden att vi funderar på hur vi ska kunna låta våra barn och ungdomar surfa säkert på nätet så att de kan söka information och kunskaper på ett säkert sätt. IT är en lustförhöjande faktor när det gäller lärandet, men vi måste ta i tu med baksidorna och inte blunda för dem.
Vi vill att våra barn ska växa upp till fria självständigt tänkande individer, som kan fatta kloka och bra beslut för sig själva, för sina barn framtid och för samhällets bästa. Då kan vi inte låta oss förtröttas i ansträngningen med att ge dem de bästa verktygen vi har för detta. Goda förebilder och tillgång till välutbildade pedagoger*) som tillsammans med barnen och föräldrar kan hjälpa dem fram i det vi kallar livet.

*) Ordet pedagog kommer från grekiskans pedagogos. Betyder: att vandra med. Pedagogos var den slav som ledsagade barnen till skola där de mötte läraren "didaskalos". Efter skoldagens slut följde pedagogos barnen hem igen och lämnade dem hos föräldrarna.

      Musslor i vin, enkelt och gott för fredagskvällen

Musslor i nät
Gul lök
Vitlök
Smör
Vitt vin, torrt
Persilja
Citron
Grädde
Chili
 Tvätta, skrapa musslorna under rinnande vatten. Kasta musslor som är öppna eller som inte sluter sig när man knackar på dem.

Finhacla, löken, chilin och persiljan. Riv citronskalet. lägg i smör på medelvärme och fräs gul lök en stund utan att den får färg. Salta lite på den så släpper den vatten och du riskerar inte att bränna den lika lätt. Tillsätt chili och vitlök. Efter ett par minuter tillsätt citronskal, vin och citronsaft. Peppra och salta och öka värmen. Vid fullsprut på plattan i med musslorna och koka dem tills alla har öppnat sig.

Häll över buljongen i en nykastrull och vispa i smöret. Ha i persiljan och töm buljongen över musslorna.
Servera med gott bröd till som "suger"upp den goda buljongen och servera ett gott vitt vin till.

Tips: du kan servera en god hemslagen aioli till om du så önskar. Belgare äter gärna frittar till och har du en fritös är hemgjord friterad potatis med salt toppen till.


Ha en god fredag önskar eder Uffetorsdag 31 mars 2011

Teologisk kommentar av Stinissen till kärnkraften samt Japansk Misusoppa

"Vi får vara med om en explosion av tekniskt kunnande, och det är fascinerande. Men det är också skrämmande, ty människans insikt håller inte jämna stek med hennes tekniska förmåga. Det finns en avgrund mellan människans förnuft och hennes vishet, mellan hennes huvud och hennes hjärta.

När man tänker på kärnkraftens oerhörda risker, på genetiska manipulationer som hotar pervertera människans specifika natur. Vi förtrollas av vetandet om vår makt, och i vår hybris är vi oförmögna att sätta gränser. Följden är åter skräck, otrygghet, vanmakt."

I ett samhälle utan Gud, där det inte finns någon över oss, blir det vi som är det högsta. Vi människor intar Guds plats i vår egen värld. Vi sätter oss i Guds ställe, vi avgudar oss själva. I slutändan leder detta till, som du skriver, "skräck, otrygghet, vanmakt" Inte så egendomligt, om vi bara har oss själva att lita till.


"Nej, det är inte egendomligt. När vi gör oss själva till gudar skapar vi kaos. Vi har inte den vishet som behövs att hålla ordning. Om det inte finns någon högre makt som säger: "detta är den rätta vägen" så blir det förvirring."

Kan du ge ett konkret exempel vad du menar?Verk av Malin Sandred
"Kärnkraften, som ger oss så mycket makt, inger oss också skräck. Den kan bli slutet för vår planet och förstöra hela världen. Det kanske är människan själv som orsakar att världen blir obeboelig, genom något hon med sitt ädla förnuft har tänkt ut och upptäckt, men inte kan administrera, därför att hennes vishet inte håller jämn takt med hennes tekniska kunnande."

Vi är inte gudar.


"Nej, vi är inte gudar."

ur boken ansikte mot ansikte, samtal om kristen tro. Skytte/ Stinissen


Misusoppa

 En halv purjolök 
150 g fast tofu (sojabönsost) 6 msk miso-pasta 
1 l vatten 
2 tsk dashi-pulver
Färska champinjoner
VårlökSkär vårlöken och svampen i tunna skivor. 
Skär tofun i små tärningar. 
Blanda ut miso-pastan i vatten i en skål. 
Värm vattnet i en kastrull. 
Lägg i tofun och koka försiktigt i några sekunder. 
Lägg sedan i dashi-pulvret och den utblandade mison. 
Ta av kastrullen från plattan precis innan soppan åter nått kokpunkten. Lägg i vårlöken och champinjonerna.

Häll över den heta soppan. 
Ställ gärna skålarna på en Servett försedd tallrik och ät med porslinsskedar.


Allt gott önskar eder Uffe

onsdag 30 mars 2011

Apelsindoftande morotssoppa med gott bröd som lilla lördagsgott.


Livet kan ibland bli en soppa, bättre är då att äta en god en som man själv har koll på. Soppa är både billigt och snabbt att göra. Givetvis är det både gott och nyttigt också. Lite ingefära och chili kombinerat med  apelsin är underbart särskilt med tanke på årstiden. Smaklig måltid önskar eder Uffe!
Apelsindoftande MorotssoppaNaturen skapar de mest underliga former


 Ingredienser

2 st gula lökar
6 st medelstora morötter
2 medelstora potatisar2 cm färsk ingefära
2 st apelsiner
2 msk smör eller olivolja
1 liter buljong grönsaks eller kyckling
salt och peppar
lite örtsalt
En nypa råsocker
En nypa chili
2 dl matyoghurt, 10 %
Rostade solrosfrön

Arbetsordning

1. Skala och dela potatisen, morötterna 
och löken.
2. riv apelsinskalet och ingefäran fint.
3. Lägg smör och olja i en kastrull och fräs lök, potatis och morötter på medel värme ett par minuter.
4. Lägg i apelsinskal, chili (gärna färsk finhackad) och ingefära och fräs ytterligare ett par minuter.
5. Dela apelsinerna och pressa ut saften över fräset
6. Droppa i lite vitvinsvinäger
7. Häll på buljongen och koka upp. Smaka av med salt, peppar och salt.
8. sjud cirka 15 minuter och känn efter så att rotsakerna är mjuka.
9. Mixa soppan slät och rör i  yoghurt och råsocker. Salta och peppra. Mixa eventuellt lite till så att det hela blandas. Späd med mer buljong eller grädde till önskad konsistens
10. Rosta solrosfröna (eller köp färdiga) i en torr stekpanna och låt var och en strö över sin portion efter behag
11. Klipp gärna lite färsk persilja över
TIPS: Gör gärna en liten yogurt med lite salt, mynta och citrussaft, rör ihop och lägg i soppan som "klimp"Baka gärna ett gott bröd till:

smör 50 g
vatten 0,5 dl
jäst 50 g
salt 1 tsk
socker 2 tsk
vetemjöl 1,3 l

Arbetsordning:
Smält smör och häll över vattnet. Lös pp jästen i lite av "deg" spadet i bakbunken. Se till att det är ungefär kroppsvarmt. När jästen är löst tillsätt resten av ingredienserna. Rör i ca 3/4 av mjölet och arbeta degen smidig och blank så att den släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl, på men en handduk och låt vila på en ljum plats. Vänta tills den blir ungefär dubbelt så stor baka ut och forma degen efter behag. Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 20-30 minuter. Ugnar kan variera i sin värme.tisdag 29 mars 2011

Våra barn och läkemedelsbolagens profithunger och goda pizzan

Jag har länge funderat över varför vi svenskar är så himla trygghetstörstande? Så till den milda grad att vi till en del slutar leva. Allt skall regleras och jag brukar som ledare numera i offentliga sammanhang tala om skillnaden mellan den byråkratiska verkligheten och den verkliga. Sverige har blivit en tjänstemannafasciststat där vi, utan egentligen producera något nytt förutom papper, överöser varandra med nya bestämmelser och anvisningar till leda och stor trötthet. Dessutom kostar det oss enorma resurser som tas bort i från något annat. Jag kan som rektor ge er fler sådana exempel när jag fått säga upp barnens lärare och fösa ihop dem i större klasser för att finansiera nya bestämmelser från tjänstemän på andra platser i den byråkratiska verkligheten. Självklart vill ju de behålla sina jobb och många är flitiga.

Problemet med att förleda människor in i att tro att den byråkratiska "trygga" världen där allt är reglerat och säkert bara man följer bestämmelserna från myndigheterna är att vi blir chockade och paralyserade när den verkliga verkligheten, LIVET, plötsligen "drabbar" oss med full kraft. Det kan vara kärlek, död, skilsmässa, sjukdom, naturkatastrofer, tro, arbetslöshet, att bli förälder, få ett nytt jobb eller rader av andra händelser som ger livet must och färg. Livet låter sig lika lite som naturen regleras och följer inte aldrig så väl upprättade handlingsplaner.

Döden låter sig inte avregleras och är ett monopol som aldrig kommer att säljas ut!

Man kan märka en viss trötthet och en spirande medvetenhet kring detta. Man ser det i folkhumorn, det skämtas friskt om tjänstemän hit och byråkrater dit, men man ser det även på hur många gör precis tvärtom när chansen ges. Ta alla barnfamiljer som är så noga med alla föreskrifter när de är hemma för barnens säkerhet men när de är i Thailand så åker alla obältade, de vuxna inte helt nyktra, både på flak och motorcyklar. Givetvis utan hjälmlöst och utan bälten. Står detta månne för trötthet och en viss frihetslängtan?

Det senaste i raden av exempel som jag noterar och upprörs över är de senaste av larmen kring svininfluensa och panikvaccinationerna som gjordes senast, ivrigt påhejade av media som allt oftare nuförtiden saknar djupare analys, kunskaper och ständigt tycks gå på amfetamin. Nu ser vi i spåren av detta omfattande problem med narkolepsi som ingen verkar ha haft en enda aning om.

Erin Brockovich Poster
När jag växte upp fick man lära sig att även det man inte hade en aning om men deltog i fick man ta ansvar för. Min fråga är nu: vem tar ansvar för alla dessa drabbade barn och deras familjer? När nu den byråkratiska verkligheten slog på stora trumman och basunerade ut sitt budskap. Hur ser ansvaret för konsekvenserna ut?

Jag såg för länge sedan en film om advokatassistenten
Erin Brockovich(se länk)
Som drev och var med och vann ett mål för den lilla människan i den verkliga verkligheten och besegrade de multikommersiella krafter som bara roffade åt sig utan någon som helst hänsyn till mänskligt lidande. Jag kan tycka att här skulle behövas en ny Erin! Samla ihop föräldrar och drabbade barn och stäm de profithungriga multinationella läkemedelsbolagen som aldrig bryr sig om människor utan i skenet av människokärlek profiterar på människors rädsla och olycka. Nu har de ansvariga förstört barns liv! Vem tänker då ta ansvar för detta? Aldrig läkemedelsbolagen om inte någon tvingar dem till det! Finns här en modig och något kunnig människa som kan ta sig an detta för dessa familjer skull vore jag den första i raden som skulle stödja detta.

Någon kanske tycker att det är hårda ord, ja och jag har fler, det finns anledning att se över dessa krafter som verkar i läkemedelsindustrin. Många är hänsynslösa och prioriteringen är klar. Vi satsar bara där vi kan tjäna pengar. Då och då görs någon insats för att bättra på bilden av företagen men mer än PR är det knappast frågan om.

En god vän, väl initierad via forskning, berättade för mig för något år sedan att det nu var på väg en fantastisk lösning för alla de människor i den fattiga del av Afrika dog i massor på grund av en parasit. En av de största dödsorsakerna även på global nivå mätt i antal döda och sjuka per år. Nu var det ju inte så att läkemedelsbranschen själva tagit detta initiativ, nej verkligen inte, då dessa människor var de fattigaste fattiga och inga pengar fanns att tjäna.

Det visade sig att den penningstinna får och lamm industrin i bland andra Australien led av en parasit som kostade farmarna enorma summor varje år. Här fanns pengar att tjäna! Sagt och gjort ett botemedel togs fram mot denna parasit och alla tjänade på detta. Nu var det bara så att resultatet av denna forskning även kunde bota dessa fattigaste fattiga i Afrika från sin parasitplåga. Givetvis kunde här tjänas mer pengar och det är i sig inte omoraliskt men här ser vi hur räddandet av djur på ett cyniskt sätt leder fram till räddandet av människor utan värde i storbolagens ögon.

I Nya Testamentet står följande att läsa: (Luk 17:1-3) Han sade till sina lärjungar: "det är oundvikligt att förförelserna kommer, men ve genom vilken de kommer. Det vore bättre för honom att ha sänkts i havet med en kvarnsten om halsen än att kunna förleda en enda av dessa små. Ta er i akt!"

Det gäller all slags förförelse andlig, social (politisk) och sexuell (fysisk, kroppslig) Många kvarnstenar blir det inom läkemedelsindustrin om de inte ser upp och gör det rätta.


Börja med att ta ansvar för alla de barn som nu blivit sjuka på grund av av felaktigt vaccin och av felaktiga rekommendationer!

Efter denna lilla urladdning behövs något gott och enkelt: Pizza med skinka, tomater och mozzarella.

Jag vet att många drar sig för att göra deg. Men ta här stället formbröd och skär bortkanterna, lägg på bakplåtspapper i på en plåt. Pensla lätt med olivolja. Sedan med tomatpuré blandat med oregano. Lägg sedan på vad du vill eller har hemma. Dela med fördel in pizzan i olika fält så kan ju alla i familjen få sin favoritbit. Strö rikligt med hackad mozzarella över de skivade tomaterna som ligger överst. Avsluta med oliver om du vill

TIPS: Du kan blanda oregano och pressad vitlök i creme fraiche och ringla över mozzarellan.
In i ugnen och låt osten få en gyllene färg, hugg in och alla blir glada.

Allt gott önskar eder Uffe

måndag 28 mars 2011

Snabbt, kvickt mat för familjen och att inte vara "ägd"

Tänkare till hjälp! Gandhi speglar människans själ.
Det är för oss människor( i alla fall i vår del av världen) ont om tid. Varför har vi gjort ett sådant samhälle? Ingen som jag talar med vill ju ha det så. Man behöver ju inte åka så långt från Sverige för att hitta andra uppfattningar om tid. Då och då köper vi vår egen tid!? för att åka på semester på andra orter i andra länder. Särskilt på vintern när vi längtar efter sol, värme och varma stränder.


Men visst är det absurt att vi skall behöva köpa vår egen tid! Tid som är det ända vi fått gratis. Hur mycket eller hur länge vet ingen med dock, vi har fått den gratis. Men det verkar som om vi ändå inte äger den. Min fråga är då vem äger vår egen tid?


Redan gamla tankar visar att våra samhällsbyggande strukturer är roten till mycket av detta. "Grottekvarnen" där människan fick arbeta i det oändliga är ju en gammal fornmytisk bild av detta. Bibeln talar om att människan blev förvisad ut ur sitt paradisiska tillstånd och i sitt anletes svett är tvungen att slita frö brödfödan.


Ja många är de berättelser och funderingar som människor har haft för ögonen genom seklernas gång i alla kulturer. Varför är tingens ordning som den är? Marx, Taylor, Jean-Jacques Rousseau Montesquieu, Taylor eller Per Albin Hansson för vårt vid kommande är några som format vår uppfattning om samhällsbyggande och tid. Men ingen av dem har kommit fram till en särskild god uthållig helhetslösning. I alla fall ingen lösning som gäller i dag.


För min del har jag den bestämda uppfattningen att människan behöver känna att hon äger sin tid och kan påverka den snarare än att bli ägd. Att kunna påverka sin arbetstid, ha makten över sin egen arbetsdag är och förblir en skyddsfaktor. Detta borde vara en självklar utveckling i ett välfärdssamhälle som vårt men så är det inte.
Vi vet ju alla vad slaveriet hade för konsekvenser för alla de som fångades i Afrika och skeppades över haven och såldes som ägodelar i andra länder. Många överlevde inte ens början på resan i de smutsiga skeppen. Formellt är denna skamliga hantering förbjuden men är slaveriet verkligen avskaffat?


Ibland tänker jag att vi ändå är förslavade under alla måsten och begär. Konsumismen i västvärlden är en skoningslös slavherre. Vi som är i medelåldern nu vet detta och orkar tänka på det i mer eller mindre grad. Jag tror att en del av orsaken till tidsbristen som många upplever är bristande ekonomi och ständig press från kommersiella krafter som skördar framgång ju mer rotlös och vilsen en människa blir. Tittar man på skuldfällan eller andra liknande program på TV inser vi ju alla att begären efter prylar sätter oss i en skuldfälla. Den skulden beror givetvis på okunskap och ansvarslöshet men ofta tror jag att orsaken till vår överdrivna konsumtion helt enkelt är tröst. Den som är i skuld är inte fri och den som inte är fri är ju ägd därmed slav i ordets sannaste betydelse. Vem eller vad äger dig?


Jag tänker på ett citat från en annan historisk gigant som också blivit en betydande samhällsbyggare "Vad hjälper det en människa att vinna hela världen om hon får betala med sitt liv? Med vad skall hon köpa tillbaka sitt liv?" Ligger en del i detta......


Ett sätt att lätta på trycket kan då vara att göra upp med sina begär efter det materiella och prioritera det som verkligen inte behöver kosta stora pengar. Att tillbringa tid med sina barn, släkt och vänner är ju ett utmärkt exempel. Ännu har inte staten beskattat vänskap men det är kanske en tidsfråga.


Sluta handla prylar och berika ditt liv med mänskliga relationer!


Det är vägen till sann rikedom som du dessutom själv kan bestämma över och ta med dig i det osynliga, eftersom det inte finns några fickor på svepningen kan du inget ta med dig när du går, däremot finns det oändlig plats i våra hjärtan och där kan man ta med sig den sanna livsrikedomen varthelst du går.


Tillfredställ hjärtat i stället för den glupande hungern efter pengar och prylar så lever du längre!

Ett bra sätt att vara tillsamman är att äta tillsammans även på stressade måndagskvällar. Här följer ett supersnabbt recept som ändå funkar som måltid.

Kebabspett med sås, tunnbröd och potatis

Det finns tidsbesparande färdigmat som är helt ok och inte hälsovådlig att köpa. Produkter som innehåller mer kött än 75% och uppåt brukar vara av skaplig kvalité. Kebabspetten ligger på strax över 80% och finns att köpa på ex ICA. Köp hem ett par förpackningar och stek i grillpannan eller i vanlig panna en 8-9 minuter. Skala och dela potatisen i mindre bitar (då minskar koktiden). Riv i en gurka och lite vitlök i en liten skål med yogurt, salta och stänk i lite citronsaft eller lime.


När spetten är färdiga ta upp ur pannan och dra ut pinnen i mitten. Lägg kebebrullen mitt på ett tunnbröd och välj vad den skall fyllas med. Senap, ketchup, gurka, den gjorda såsen, rostad lök etc. Mosa ihop potatisbitarna med lite smör mjölk, salt, vitpeppar. Du kan ha i lite blandade örter, frysta eller torkade. Olivolja går bra det med i stället för smör eller tillsammans med.


Ät sedan dessa "Roslagskebaber" kanske med lite folie runt om eller direkt på tallriken. Du kan med fördel göra ett par extra rulla som du för färdiga och virar in i folie eller plast. Utmärkt i matlådan kall som varm.Lycka till önskar eder Uffe