torsdag 28 april 2011

Från DEMOKRATI till MINOKRATI samt gemenskapspaj med tryffelsmörslungad sparris

Den cyniska kommersialismens kyla

Det blir allt tydligare att vi håller på att splittra sönder vårt samhälle, fragmentera ihjäl det på ett systematiskt och effektivt sätt. Att vi gått från att vara en DEMOKRATI till att vara en MINOKRATI är bara en del i den utveckling i makroperspektivet. Vi vänder ryggen numera allt oftare åt varandra och sänker "kärleks temperaturen" i vårt samhälle. Långsiktigheten, gemenskapen och solidariteten offras på populismens altare med kortsiktighet, illa genomtänkta snabba lösningar och beslut som följeslagare. Den som skriker högst och får mest media får sin vilja igenom. Ofta på bekostnad av majoriteten. Det blir allt tydligare att minoriteterna och särintressen styr vårt samhälle och sätter på detta sätt demokratin ur spel. Det som vi en gång lärde oss att majoriteten bestämmer gäller inte längre. Mediakänsliga, populistiska och makthungriga politiker törs inte hålla emot och faller till föga för en det ena och en det andra. Det får till följd att det politiska kitt som hållit i hop vårt demokratiska land under så lång tid sakta men säkert faller bort. Givetvis kommer det då en dag när tillräckligt mycket har fallit bort och fönstret faller ur och krossas mot marken och går i de tusen bitar som alla vill bestämma och få sin vilja igenom.
Samma utveckling ser vi hos alla de hemsnickrare som bygger på sitt, renoverar sitt och söker sina lösningar och aldrig engagerar sig i det gemensamma. Att få gemensamma lokaler, gemensamma utrymmen eller lokala traditioner att fungera är i dag nästan en sällsynthet. Människor kommer inte, orkar inte vill inte och kan inte sätta något annat före sig själva och sin egen önskan om behovstillfredsställelse. Att få ihop till ett gemensamt midsommarfirande på ett sommarstugeområde, en gammal klassisk svensk tradition, kommer i framtiden vara en utopi. Detta i raden av annat vilket kommer att, på det gemensammas bekostnad, försvinna in i individualismens bottenlösa begär och splittra samhället.

Alla snickrar på sina egna lösningar och bygger på egen hand sitt lilla universum i mikrokosmos. En naturlig utveckling då världen blivit mer osäker, otrygg och svårnavigerad. Samhället, som inte längre är demokratiskt utan minokratiskt, går inte att förstå och därför vänder vi det ryggen! Det som skulle vara vårt folkhem är borta och därför bygger var och en sina egna små folkhem till egen lycka på det gemensammas bekostnad. Säger man ja i ena änden får man säga nej i andra och tvärtom.

Detta beror till största del på visionslösa, kortsiktiga och vacklande politiker, den fjärde statsmakten som gått från granskning till att styra och alltmer tagit över makten i samhället samt människors rädsla.

Rädsla är splittrande och som präst vet jag hur effektivt rädsla kan splittra och inifrån bryta sönder gemenskapen i en församling. Församlingen som är tänkt som en ren gemenskap där delarna tillsammans utgör mer än summan av helheten.

Det mörka river ner och det ljusa bygger upp! Det är nog inte någon som säger emot detta. Ändå ser vi allt tydligare hur vi människor vänder varandra ryggen. Ja så till den milda grad att Sverige snart kommer att vara en internetdatande singelsamhälle där de flesta lever ensamma men jagar sexuella relationer på nätet så att man slipper engagera sig i långsiktiga åtaganden. Man och kvinna vänder varandra ryggen och bråkar med splittrade relationer som följd. Olika minoriteter vänder varandra ryggen olika generationer likaså. Människor som har tar allt det andra också så att de som inte har blir av med det lilla de har. Vart detta leder vet vi från historien. Låter vi särintressen, media, kommersiella och mörka krafter styra medan vi vänder ryggen till och snickrar var och en på vår egen lösning kommer samhället att byta ansikte! Vill vi se det ansiktet?

Om man inte ser bakåt och inte ser framåt så får man se upp! Vi vet egentligen allt detta. Historien har lärt oss allt om det här. Litteraturen är full av exempel så vi vet också vad vi måste göra för att motverka allt detta. Lösningen heter GEMENSKAP och långsiktiga relationer. Ett gott sätt att bryta tankar och stärka relationer är att äta tillsammans och använda matbords akademin för god kunskaps överföring. Vad sägs om:


Gemenskapspaj, tryffelsmörslungad sparris med rödbets och fetaost sallad?

Gör en vanlig pajdeg till ett pajskal du kan baka till olika matpajer men också söta dessert pajer (tillsätt då en tsk socker till pajdegen). 
 1. 3 dl vetemjöl
 2. 50 g smör eller margarin
 3. en medelstor kok potatis
 4. riven ost
 5. 0,5 tsk salt

Så här lagar du Pajdeg:


 • Sätt ugnen på 225 grader.
 • Skär smör i kuber.
 • Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen.
 • Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter). Låt gärna pajskalet (eller degen) stå i kylen i 20 minuter innan du gräddar den. Du kan också slå in pajdegen i lite gladplast och lägga i kylen i 30 minuter samt sedan kavla eller trycka ut den i formen innan bakning.
 • Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
 • Grädda pajskalet i 5-10 minuter.
 • Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir pajdegen knaprigare.
 • Nu är pajskalet klart att användas ex. fyll pajskalet med önskad fyllning och baka din paj.
 Med ett bakat pajskal kan du sedan baka vilken paj du vill. Äggstanning gör du genom att vispa ihop 3 ägg, 2,5 dl mjölk (havremjölk är utmärkt), 2 krm salt och 1 krm peppar och fyller pajskalet med och häller över äggstanningen och bakar till paj i ca 40 minuter på 175 grader.
I detta fall gjorde jag en räk- och spenatpaj med tryffelsmörslungad sparris liggande överst. Jag la dit sparrisen efter att pajen kommit ur ugnen. Salladen är gjord på färska kokta rödbetor, fetaost, salladslök, ruccola, avocado, limesaft, salt, svartpeppar och lite ringlad honung över. Givetvis finns även här tryfferad sparris.

Smaklig måltid och Glad Vår önskar eder UFFE