fredag 5 augusti 2011

Norgekatastrofen, det onda bland oss och djävulskt grillad kyckling från Toscana

När ondskan förra gången härjade våra sinnen på ett liknande sätt som denna sommar, då genom den grymme Joseph Fritzl och nu genom Anders Breivik, såg jag en artikel i en av våra stora dagstidningar där journalisten utbrast: nu räcker det inte längre med psykologi, psykiatri, taskiga barndomar eller förklaringsmodeller där förövare själva har blivit utsatta och själva utsätter andra. Var är våra teologer som åtminstone är utbildade kring att kunna förklara ondskan och dess väsen? Var är våra präster i debatten? (Ungefär så där minns jag artikeln) Jag har nu återigen funderat över detta upprop. Jag har spanat i media och konstaterar att den som tydligast talar om ondskan är Norges nye store ledare i modern tid stadsminister Jens Stoltenberg men få av de efterlysta teologerna eller prästerna har levererat någon djupare analys kring ondskans väsen, oaktat allt hårt arbete som lagts ner kring med krisarbete och omhändertagande av sörjande människor, minnescermonier och Gudstjänster. Det är ett arbete som förtjänar att lyftas fram även det!

"Den ondes främsta lögn är att slå i människorna att han inte finns" är ett citat hämtat från den teologiska historiens tänkerifabrik. Det ligger mycket i det. Jag skulle vilja utveckla detta något med att säga: Ondskans absoluta essens är att ta något från människorna och ersätta det med ingenting! Jag har suttit vid så många dödsbäddar och hjälpt människor att dö som på sin dödsbädd insett att de inte gjort de de borde eller att de inte lyssnat till sin inre bestämmelse och tagit hänsyn till sina utfärdsgåvor och därmed missat målet med sina liv. Ja i värsta fall missat sina liv! Varför? jo för att de varit rädda, inte vågat eller så har omgivningen med Jantelagen som verktyg slagit ner dem stadigt i marken och hållit dem på plats. " Du skall inte tro att du är något" är nog en av de främsta oneliners som ondskan har producerat och som har kostat många människor så mycket och mänskligheten ännu mer!

Den sanna ondskan uppträder oftast vacker och bländande snarare än ful och skrämmande. På detta sätt kan man något sammanfatta ondskans väsen. Vi människor vill ju gärna tro att ondskan är ful och luktar illa. Att den är en slags Quasimodo (ringaren i Notre Dame), ful, puckelryggig och skrämmande som vi kan jaga och slå ihjäl. Men medan vi riktar vår uppmärksamhet åt det uppenbart fula och skrämmande så går en ljuslockig vacker prinsliknande figur bakom våra ryggar i flotta kläder och smäckra solglasögon igenom en lyxig hotelobby med sitt hov. Alla bländas och tänker vilken fantastisk framgångsaga och rusar fram för att få vara med. Där har vi Lucifer! Ljusets furste som bländar, bedrar och hänför och vi går så gärna på det! Vi människor vill nämligen bli förförda och det verkligen utnyttjas också.
Vi är sökare och är fulla med längtan och detta används på alla möjliga sätt och är det inte någon annan som förför mig så kan jag ju alltid förföra mig själv. Därför är det så viktigt med så god och allsidig kunskap som möjligt om vad det är att vara människa för att kunna hålla livskursen någorlunda på rätt väg. Visserligen är de människor som fått sätta livet till på häxbål, krig eller fallit offer i andra sammanhang för människors onda handlingar, inte alls särskilt fula utan egentligen lika vackra som vem som helst. Men då är redan pöbelhopen förblindad av rädsla, begär eller vrede och släpper lös sin kraft utan vett och sans. Då är vi redan lurade och den onde (djävulen) går runt som ett rytande lejon för att se vem han kan uppsluka som det ju står i Nya Testamentet.

Tänk bara på det mänskliga i dramat kring Jesu liv. Han var nog inte särskilt ful skulle jag tro, inte fulare än någon annan i alla fall. Ena dagen ropade folket hosianna och strödde ut palmblad och la ut mantlar framför honom och hyllade honom som kung för att den andra ropa korsfäst, korfäst och döda honom. Här ser vi pöbelhopens psykologi där underliggande krafter är verksamma som ofta är svåra att upptäcka om man inte vet var man skall leta.
Detta förekommer varje dag i våra skolor och på våra arbetsplatser i större omfattning än vi tror. De underliggande mekanismerna är ofta rädsla, maktbegär, avundsjuka, svartsjuka. Ett studium av de sju dödssynderna kunde vara på sin plats för de har lika lite som Gudsord ändrat på sig. Bara vår tolkning och uppfattning av de samma skulle jag tro. Någonstans här kan vi nog återfinna både Breivik och Fritzl. Kanske inte särskilt fula de heller men de blir fula genom sina handlingar och genom hur vi uppfattar dem. Helt klart är att de är genomförförda och lurade på sina liv. Genom sina perverterade uppfattningar, helt baserade på sin egen tro och tolkning av tillvaron, har de också ansett sig ha rätten att ta andras liv. Ja varför inte tänka sig att de på något sätt vill uppträda med gudomliga anspråk och vara såsom Gud med rätt att härska över andra och göra som de gitter med deras liv.

Det onda kan inte skapa något själv, bara pervertera det som redan är skapat. En relativt universell tanke är att Gud är skapare och att det som skapats är eller har varit gott. Det är inte konstigare än tanken på att någon skapat en fantastisk mjukvara som kommer att underlätta för mänskligheten på många sätt men någon annan skapar ett virus som förstör och river ner. Att förstöra och riva ner kräver oftast ingen särskild kvalifikation. Vilken människa som helst kan välja den vägen för den är den bredaste och lättaste. Kan man inte vara bäst i skolan eller på arbetet kan man ju alltid vara bäst på att vara sämst.
Det kräver något av människan att bygga upp och vara medskapare. Hårt arbete och uthållighet många gånger även uppoffringar och försakelse. "Av månsken växer ingenting" är ett uttryck som är rätt bra. Det lyser visserligen och det kan vara helt förföriskt vackert men det ger inte liv. Det kan bara solen göra. Månen lånar bara något av solens glans. På samma sätt kan det bli för oss människor om vi väljer månvägen eller den mörka vägen i våra liv! Det godas imperativ i detta sammanhang är att "skaparen alltid kan skapa något nytt!" Ge det meningslösa en mening.

Vänner jag tror det är dags att våga erkänna att det meningslösa faktiskt finns. Det meningslösa sker ju varje dag och det är ju en av ondskans drivkrafter att beröva oss människor känslan av mening och sammanhang. Även om vi befinner oss mitt i meningslöshetens epicentrum, ofta av oss präster kallat "dödsskuggans dal", så kan skaparen genom livet självt låta ljuset bryta igenom och ge det meningslösa en mening som hjälper oss igenom mörkret ut på andra sidan. Där behöver vi verkligen i sanning varandra och ofta måste vi lära oss att ta hjälp. Blir vi kvar i "dödsskuggans dal" går vi under! Det goda skapar meningsfullhet och det onda perverterar detta till meningslöshet. Jag kunde ge många exempel på detta men nöjer mig med ett.
Anders Brevik kallar sig kristen och mördar barn. Att ta Jesu kärleksbudskap och omforma det till legitimitet för att ta andras liv är perverst. Jesus har aldrig gett oss ens möjligheten att kunna sätta oss till doms över andras liv än mindre ta dem. Han dog själv utan motstånd alltså det rakt motsatta. Detta mina vänner är ondska när den lyckas som bäst till allas olycka inklusive förövaren själv. Precis som de människor jag försökt trösta på sina dödsbäddar, när de insett att de lurats eller lurat sig själva på sina liv, och livsbitterheten väller fram ur avgrunden av mörker, så kommer dessa portar att slås upp på vid gavel när denne mördare inser vad han gjort när han förött så många liv inte minst sitt eget. Bakom honom står någon och nästan omärkligt skrattar "jag lurade dig på ditt liv och du tog andra med dig i fallet"

Ondskan är könlös till sitt väsen. Alla människor oavsett ras, kön, kultur eller annat är disponerade för gränslöst ljus eller bottenlöst mörker. De flesta av oss är normalhederliga syndare som rör oss lite i gråzonerna mitt emellan. Då och då kan livsvalen dra iväg åt olika håll och vi kan göra fantastiska insatser eller hamna i bottenlös förtvivlan. Många är de som givit efter för mörka impulser och fastnat med ledsamheter som konsekvens. Den listan är lika lång som mänsklighetens historia skulle jag tro men ta bara exempel ur era egna liv på vad avundsjuka, svartsjuka och ha och maktbegär kan göra. Lägg in pengar, status och hämndbegär blandat med fel tillfälle och allt för mycket dricka på en fest så kan vad som helst hända! Jag tänker på den kvinna som satt i fängelse för mord. Hon sa om "jag bara inte varit svartsjuk och druckit, om bara kniven inte hade legat där just då". Eller den rattfulle välutbildade man som förödde en hel familjs liv när han rattfull och arg körde hem för att visa sin fru ett och annat och barnet kom i vägen för hans framfart........
Det är viktigt att vi människor håller ihop i kampen mot ondskan. den är könlös och pratet om att att vissa är mer disponerade för onda handlingar än andra riskerar att föra vår uppmärksamhet åt fel håll. Särskilt om det handlar om att skapa söndring och splittring mellan könen måste vi se upp. Män och kvinnor är jämställda även på den måttan att de har samma disposition såväl för det ljusa såväl som det mörka men uttrycken skiljer sig givetvis från fall till fall. Fråga snarare efter människor av god vilja när du försöker se efter vilka du möter än efter andra yttre epitet såsom kön, ålder religion eller nationalitet.

Det onda splittrar alla mänskliga sammanhang. Ordet som vi har i svenskan, djävul, kommer i från det grekiska ordet diabolus, som betyder att kasta i sär. Söndrade vi falla enade vi stå är ett rätt känt ordspråk och mycket ligger i detta! Det är inte lite som det har kostat oss människor att råka i inbörders strider, skilsmässor och andra splittrande tillstånd som föröder mänskliga relationer. Givetvis bottnar ofta detta i att jag som person kan bli så splittrad i mig själv att jag är oförmögen att se helheten och sammanhanget i mitt liv. Att jag då tappar meningen med livet och vill fly in i något annat är begripligt.

Men gräset är inte grönare på andra sidan utan det är grönare där man vattnar. Detta flykt beteende är stark hos oss och det går tillbaka på att mänskligheten så ofta varit på flykt inte bara från oss själva utan även från vår skapare. Flykten är nog egentligen längtan tillbaka till ljuset, det eviga paradiset Eden med stort E. Detta paradisiska tillstånd vill "den som kastar i sär" inte att vi skall uppnå eller ens söka. Därför är det i den onda agendan bättre att vi flyr från oss själva än att vi står kvar och möter oss själva och vår Skapare. Jag vågar påstå att all splittring är av ondo, visserligen finns där undantag men ett relativt säkert tecken är att splittringen är symtom på något annat som i sin tur leder till splittring. I botten ligger i alla fall aldrig något gott.

Det är viktigt att vi i detta perspektiv tänker på att hålla rent både innanför och utanför vår egen dörr. Vägen till en bättre värld och fred på jorden kan bara komma om vi människor lär oss hålla fred med oss själva. Slut fred med dig själv sedan din granne så får du också frid din skapare! Bara där frid finns, finns verklig frihet!

Efter denna soppa är det nog dags för något gott i för både själen och magen. Vad sägs om:

Pollo alla Diavola eller djävulskt grillad kyckling från Toscana

Medelstora kycklingar
Olivolja
Färskpressad saft av ett par citroner
Vitlöksklyftor krossade
Chiliflingor
Havssalt
Nymalen svart peppar
Citronklyftor till garnering.

Snitta upp kycklingen och fläk upp den på en skärbräda med bröst sidan nedåt. Tryck till tills du hör att bröst benen knakar och fågeln plattas ut.

Blanda olivolja, salt, vitlök och chili i rejäla nypor. Peppra ymnigt! Ta marinaden pensla och låt kycklingarna dra minst en timme eller ännu hellre över natten. Påse är bra vänd då och då.

Halstra sedan fågeln på galler, först 20 minuter på ben sidan sedan  den andra. Sänk gärna värmen, raka undan kol, och grilla ytterligare 20-30 minuter. Pensla med marinaden. När den är väl grillad och fått goda grillränder av gallret servera den heta kycklingen med citroner och en god sallad

Smaklig måltid önskar eder Uffe