fredag 16 september 2011

Den svältande själen och ett rejält mål mat

Löftets regnbåge i den Uppländska skyn!
De allra flesta av oss fick lära oss i skolan om kostcirkelns betydelse för vår hälsa, för vårt växande för
 våra liv. Aldrig var det någon som talade om den "andliga kostcirkeln" och dess betydelse för vår hälsa för vårt växande och för våra liv.

Efter ett antal år som präst och rektor har jag insett att dessa båda kostcirklar är lika viktiga som två sidor av samma mynt. På samma sätt som vi är hysteriskt rädda och oroliga för bakterier som kan förekomma här och där har vi blivit lika rädda för allt vad som rör våra eviga själars väl och ve. När vi jagar bakterier och gör livet allt mer sterilt, vi har ju massor av folk som jobbar med bara just det, så ökar sjukdomar i frekvens. Astma och allergi, tuberkulos, svinförkylningar och diverse magsjukor bara för att nämna några i raden. Många av dem uppkommer just för att vi systematiskt dödar våra kroppsegna bakterier i tarmfloran som är nödvändiga för vårt immunförsvar.

Vi tar långsamt men säkert död på vårt eget skydd mot bakterierna som utgör grunden för vår egen överlevnad.

De enda som tjänar på det är läkemedelsindustrin och tro mig de tjänar pengar. Fler av dem har mer pengar än vad stater har och kunde utan vidare sätta upp egna arméer och börja erövra om de hade den agendan. Men nu har de inte den agendan utan verkar bara intressera sig för pengar och makt för att erövra land efter land inifrån och ut. I takt med att folk skräms till vaccineringar och våra kroppsegna försvar bryts ner och försvinner träder de in med vaccin efter vaccin och kommer att fortsätta att öka sina vinster och medverka till att skapa den rädsla som gör dem rikare. Skulle tro att deras, läkemedelsbolagens, riktiga agenda är att göra oss räddare för att bli rikare.......

Den vanliga kostcirkel med sin tallriksmodell behöver jag ju knappast orda om. Den kan ni ju alltid Googla fram på nätet men den "andliga kostcirkeln" är en annan sak att finna information om. För några år sedan arbetade jag rätt mycket med frågor kring ätstörningar. Bulimi och anorexi är väl de mest kända av de tillstånd, märkväl inte sjukdom, som vi känner till. Ofta kantat med självskärning och andra själv skadebeteenden.

Vi har skapat ett många gånger obarmhärtigt och hårt samhälle med ett högt uppdrivet tempo. Ett samhälle som premierar, yta i stället för djup, det materiella istället för sund andlighet, makt och intolerans i stället för goda och varma familjerelationer. Ett samhälle som splittrar i stället för att se till helheten. I denna utveckling har de immatriella värdena gått förlorade. Ingen börs reagerar på det men följderna av detta är långt mer allvarlig än den ytans kris som just nu pågår och tar all vår energi. Vi förförs att titta åt fel håll medan den verkliga härdsmältan pågår på annat håll. Vi håller alla på att svälta oss till döds! Som nation är vi numera ebarmligt fattiga och uthungrade i våra själar att vi håller till godo med vad som helst bara för att lindra den ångest och livssmärta som blir allt tydligare i vårt samhälle. Det märks inte minst på den konsumtion av skräp Tv, alkohol, piller och droger, missbruk av relationer, sex, arbetsnarkomani, religiöst flummeri och en utbredd rädsla för att nämna några av de frukter detta träd ger oss.

Det är mot denna bakgrund man skall förstå varför våra döttrar och söner börjar missbruka mat och skada sig själva. Om du har en svältande själ som lider svårt av undernäring och smärta väljer vi ofta två vägar. Den egna leder till anorexi och den andra till bulimi. Om själen svälter och lider, eftersom kropp och själ är oupplösligt förenade med varandra, börjar kroppen att svälta. Har du så ont i själen och lider alla kval som tänkas kan är det inte så svårt att se nödvändigheten att blåsa upp sig som en krockkudde för att både skydda och gömma sig. Båda tillstånden syns tydligt men strategierna bakom är helt olika.

Den ena visar smärtan och kampen tydligt medan den andra är på flykt och försöker gömma sig i sig själv, mer döva smärtan än att visa den. Båda har samma rot: en svältande och undernärd själ. Ett resultat av ett samhällsklimat som slår ut människor som inte passar in. Vårt samhälle, inte minst med humanisterna i spetsen, är ju så förtjusta i Darwin. De borde nu jubla när tusen och åter tusen ungar slås ut av det hårda samhället och går under. Bara de starkaste skall ju överleva enligt den Darwinistiska agendan eller hur?

Det finns andra möjligheter men det kräver tid före pengar, vishet före snabba lösningar och det kräver rätt handlag före kärlek. Vad det inte kräver är piller och droger för det löser inget av dessa problem. Ingen blir mätt på piller, möjligen som komplement men riktig vara är alltid bäst!

Kärlek tror vi ofta att är den universella lösningen på de flesta av problem. Det är naivt! Kärleken har alltid sitt sammanhang och är en livsnödvändig energi men knappast lösningen på alla problem. Jag har sett föräldrar stå på knä framför sina döttrar gråtandes överösande dem med kärlek men de har vänt ryggen till och vägrat ta emot. Kärleken har runnit av dem som vatten på en gås. Här krävs andra verktyg för att luckra upp den hårda yta för att jordmånen skall kunna ta emot kärlekens tårar och dess kraft. Tid före kärlek och undervisning med bekräftelse före matscheman och övervakning.

På samma sätt som samtal, skrik, gräl, tvång eller kärlek är värdelöst för en människa som flyr hela tiden så måste strategin vara att tydligt hålla den människan fast och verkligen nå henne bakom krockkuddens tjocka lager. Bara med god undervisning och rätt föda för själen kan den människan komma till sig. Ju mer själslig föda ju mer vikt förlorar hon. Det är den paradoxala balans mellan kropp och själ som råder. Ingenting vi gör kan ändra på det.

Jag kommer att utveckla den "andliga kostcirkeln" i en senare blogg men avslutar med ett kostråd.

Vi måste skilja på bruka och njuta! Om du brukar det du skall bruka och njuter det du skall njuta så¨är det i rätt ordning. Om du börjar bruka det du skall njuta och njuter det du skall bruka hamnar du för eller senare i stora problem. Kortare uttryckt vi måste lära oss att äta och dricka, arbeta, älska, skapa, hantera prylar och pengar av rätt anledning. Det är ett av de viktigaste kostråden i den "andliga kostcirkeln"


Grillade lammkotletter, lammkorv med en dragonbearnaise och bakad potatis.
 Efterpå en hjortrondans.
 ett par schalottenlökar
1msk torkad eller två färsk dragon
två msk hackad persilja
1 cl vitvins vinäger
en slurk chilisås
en nypa chipotlechili (kan ersättas med Tabasco)
två dl crème fraiche

Finhacka löken, blanda alla ingredienser i en skål. Krydda med salt och nymalen vitpeppar. Låt stå och dra i kyl medan du gör resten.Lägg bakpotatis i ugnen och baka dem. Några hål kan du ju alltid göra i skallet. Jag bakar dem i 150 grader tills de är färdiga.

Filéa salviabladen till lammkotletterna.
Skär ett par morötter i slantar och lägg dem i saltat vatten. Mot slutet av kokningen kan du lägga i lite valfria bönor eller ärtor från årstiden. Fräs champinjoner och lök i en panna för sig medan du grillar lammkotletterna och lammkorven i grillpanna. lägg i salvin mot slutet. Mina lammkorvar och kotletter köper jag från ekologisk framställning med mycket hemkänsla av hög kvalitet från www.skebokott.se.


Arrangera allt på en vacker tallrik och lägg såsen företrädesvis i potatisen. Här serveras även en lättare sallad till.Efterpå: Ta två dl grädde i en liten kastrull, 4 msk socker, cesta eller riv skalet av en citron som du lägger i. Skrapet ur en vaniljstång är gott att ha i eller varför inte lite Punch? Varm upp det hela till omkring 70 grader och pressa i citronsaften. Blanda väl och lägg över i snygga glas eller skålar och ställ i kylen. Ta fram efter middagen och lägg ett lager med hjortronsylt ovanpå eller något annat som du gillar. Njut gärna med ett kylt dessertvin till.


Börja med det sista först, sedan såsen. Smaklig måltid önskar eder     


Uffe