måndag 26 september 2011

Myten om den globala ekonomin och bondböns och ärtpesto

Mänskligheten har ett kort minne och trots att vi nu har så mycket kunskap samlad och tillgänglig via nätet så tycks vi ha uppenbarliga svårigheter att hantera det informationssamhälle vi sägs leva i. Det beror nog på en rad faktorer men jag vill försöka beskriva ett par av dem.
Den lokala ekonomin

Det är skillnad på att göra misstag och lära av dem. Förr sade man ofta att man kan lära sig av sina misstag och det fanns ett visst utrymme för denna process. "Learning by doing."
Min far sa många gånger: försök att lära av mina misstag så att du slipper göra egna. Jag förstår hans välvilja, inte minst då jag nu själv är pappa, men det är ack så svårt redan att hinna lära sig av sina egna misstag än mindre av andras. Det uppskruvade livstempot som vi skapat och lever i idag påminner rätt mycket om den tid som fanns under senare delen av 20- talet. Innan den stora kraschen kom med efterföljande depression över hela världen, som sedan kom att indirekt leda fram till nationalism, handelstullar, de stora ismerna och världskrig. Folks rop på ordning och kravet på starka ledare som skulle röja upp i misären utgjorde den plattform som fick pendeln att slå över till de krafter som ånyo stack Europa i brand.
Det lättsinne med marginallån, dvs lånade pengar, som blåste upp den gigantiska bubbla, som sedan sprack med katastrofala följder i 20- talets USA. Har nu 80 år senare efter två generationer återkommit med oerhört genomslag för hela världen. Särskilt den rika delen. Det som gällde då gäller nu: de rika blir i allt stort rikare och de som hade lite blir av med det lilla de har. Den tidens bankirer drog sig inte för att berika sig på alla andras bekostnad. Girighetens ansikte satte hela den då kända delen av världen i kaos och mängder med människoliv gick till spillo.
Frågan är då har vi lärt oss? Nej det kan tydligt ses. Bara i dag har meddelats att fler av pensionsbolagen har sådana skulder att många av dem hotas av konkurs! Återigen har vanliga människor förförts att ge sig in i finansvärldens vildmark för att där förlora till de som ligger i strategiska bakhåll och som tar hand om vinsterna.

Vem var det som lyckades få det trygghets narkomaniska Svenska folket som är kända för att säkra allt med både hängslen och livrem att satsa hela sin framtid i form av pensioner på börsen? Den eller de personerna har ett mycket stort ansvar för det som komma skall. De är säkert inte heller några fattiglappar.

När jag ser på denna utveckling ser jag egentligen bara en sak nämligen TRO. Girigheten använder de andliga strukturerna hos oss människor för att kunna konsumera upp oss och giriga människor har nu huggsexa om godbitarna. De vilar inte, bryr sig inte om hur det går för dig. Tar inte hänsyn till ditt liv eller framtid. Bryr sig inte om dina drömmar och din längtan. De vill bara ha dina pengar 24 timmar om dygnet. Värst jagade är nog barnen och undomarna. Värst lurade är de äldre!

Vi ser dag efter dag börsekonomer, nationalekonomer och andra stå i TV på bästa sändningstid och mässa fram sina budskap. ALDRIG har jag hört någon ur detta moderna prästerskap tala om något annat än om tro och prognoser som sedan den allsmäktiga marknaden reagerar på. Vi kommer heller aldrig att få höra någon av dem att säga: jag vet att börsen kommer att gå upp i morgon, av det enkla skälet att de inte vet det. I princip handlar allt i den finansiella sektorn om tro, trovärdighet och förtroende. Givetvis under en vetenskaplig mantel med nobelpris i ekonomi osv. Men den enda sanna vetenskapen är och förblir efterklokheten. Det vore nog förresten bättre att ha präster i börsekonomernas roll de är åtminstone utbildade i tro!

Denna kunskap om hur vi människor agerar och hanterar våra pengar, drömmar och vårt sätt att låta oss förföras finns väl dokumenterad i historien inte minst vad som hände med början i USA på 20- talet. Nu är det sedan en tid på väg igen och tro inte att det kommer att flyga sparvar från himlen för att fixa just din privat ekonomi! När det väl bär av får du fixa själv betalningen när räkenskapens dag kommer. Girigheten har ingen nåd i sitt släptåg! Visserligen har de trygghetssystem som infördes av demokraterna i USA under Roosevelts ledarskap lyckats bromsa en del av katastrofen men det mesta av restriktionerna har tagits bort genom åren och gjorts allt mer "trubbiga". I pricip kan man säga att USA var tillbaka på ruta ett och därför upprepar sig historien igen!

Här kan vi se att vi lurat oss själva att tro att vi lever i ett globalt informationssamhälle men det är inte sant. Jag vill försöka illustrera detta med en enkel ekvation:

Kunskap och erfarenheter som finns tillgängliga är UTFORMATION
Kunskap och erfarenheter som bearbetas, processas och går in som kunskap är INFORMATION


Alltså lever vi i ett UTFORMATIONSAMHÄLLE och inte i ett informationssamhälle.

Det är bara kunskaper och utformation som blir en del av dig själv som kan göra skillnad i ditt liv. Kunskaper är och förblir en färskvara och det går mode i dem precis som i allt vi gör. I vårt land sjunker kunskaps och bildningsnivån drastiskt inom en rad områden men ökar inom andra. Jobbar man i skolans värld ser man tydligt hur det förhåller sig och är man företagare i dag som behöver anställa ingenjörer och inser att det inga finns ser man detta också, för att ta ett par exempel. Det är roligare att bli känd, bli journalist, TV stjärna, eller idol än att arbeta hårt för att uppnå en högre examen. Det är ju klart att frukten av trädet måste bli så här när vi lever i ett så hårt ytligt tempo att vi återigen tappat kontrollen över vårt samhällsbyggande precis som på 20- talet. Då var himlen inom räckhåll och alla skulle bli rika och leva livets glada dagar men efterklokheten visar att det var lögn då som nu!

Det finns inga genvägar till sann framgång. Man måste arbeta inom livets alla områden allt fler inser detta i takt med att idolstjärnor inte får jobb eller inkomster. Då Robinsonkändisar visar sig inte få någon framgång och blir lika bortglömda som de allra flesta idrottsidoler ,som dopat livet ur för framgångar, när ytans skräddare (media) lämnar dem åt sitt öde.

Myten om den globala ekonomin. Redan på 20- talet frodades myten om den globala ekonomin och folk lärde sig att handla för 100 dollar på börsen fast de bara hade 25. "The sky is the limit" När sedan den ekvationen sprack och lånen skulle betalas fanns ingen global ekonomi där för att rädda den lilla människan. Somliga tror att det där är bara historia men jag vill anmäla avvikande åsikt. Vi har sedan länge vant oss vid att handla för pengar vi inte har (den som uppfann checkkrediten borde få nobelpris i ekonomi), vi bor i hus som bankerna äger utan någon möjlighet att någonsin betala dem, vi kör i bilar som oftast är finansierade med lån. Vi reser runt världen oftast med lånade pengar, vi konsumerar helt klart över våra tillgångar. I Sverige saknar 60% av befolkningen en nettoförmögenhet, 80% har inte 5000 kronor eller mer på banken. De flesta barnfamiljer lever på checkkrediter och skulle barnbidraget utebli till jul är katastrofen ett faktum. Här finns en paralell till Egypten (se tidigare blogg) när enegipriserna kommer att öka och göra vår mat fem gånger så dyr och drivmedelspriserna mångdubblas så ser vi ju alla att denna ekvation går inte ihop. Med vad skall vi betala detta. Kommer undesköterskan och läraren få mer betalt? Knappast och jag skulle tro, och jag vet att jag tror, att ingen ansvarig politiker vill prata om detta idag. Förträngningsmekanismerna är våra bästa vänner........

Dessa konsumtionsmönster är en av anledningarna till att vi inte hinner med att ta hand om våra barn, sköta våra relationer och familjer. Vi måste hela tiden hålla tempot för att tjäna pengar för att hålla hjulen igång. Detta snabbar upp samhällstempot och ju snabbare ju fler dikeskörningar med sorgliga konsekvenser som följd. En frukt av detta, och det är bara en, är shoppingrevolten i England härförleden. En massa ungdomar som har blivit totalt åsidosatta av vuxenvärlden och de svarade med att lösa sina behov på detta sätt. Varför skulle de känna solidaritet med en vuxenvärld och ett samhälle som aldrig brytt sig om dem?

Det fanns en bildrebus som förekom då och då när jag var barn. Svaret på den byggde på en meloditext lydandes fallerifallerafalleralla..... Som bild illustration till den denna rebus var en stapel med stenar. Stenen i botten hade ett I på sig och stenen ovanpå hade ett A. Det betydde att om I föll och A föll så föll även resten. Den så kallade dominoeffekten med musik. Nu har bottenstenen ett G på sig sedan ett P sedan ett I sedan ett E sedan ett U.......

Så var vi tillbaka i USA där den finansiella krisen nu och sedan en tid upprepar sig igen och vart det slutar vet ingen idag. Men säkert är att lösningen på dessa utmaningar inte ligger i att starta julhandeln redan före Halloween och hoppas på att folk skall spendera ännu mer av sina lånade pengar i konsumtion av prylar i långa rader som nu görs i USA. Lustigt eller ödets ironi att det moderna prästerskapet vänder sig indirekt till Jesus när de förgäves försöker hålla kvar sin idé om himmelriket på jorden. Det skickar verkligen inga bra signaler från världens före detta största ekonomi. Snarare inser vi alla att den ekonomiska världsordningen är på väg att skrivas om.

Vad kan man då som en vanlig medborgare göra för att hantera allt detta? Ett flertal saker skulle jag tro. Handla för tio kronor om du har det. Håll i hop era relationer och ta tid för varandra. Närma dig ett mer naturligt sätt att leva och ta vara på dess växlingar. Prioritera lokalsamhället och bygg relationer där. Det globala är snart ett minne blott och kommer i alla fall inte att hjälpa just dig. Sänk tempot och låt er inte ryckas med och förföras av (även om vi människor så gärna vill bli förförda) av ekonomiprästerskapets mässande utan skaffa er riktiga kunskaper och använd beprövad erfarenhet. Vill du binda pengar i något för framtiden välj då beprövade saker, land, guld, silver, brons eller liknande. Goda kunskaper är även det en bra investering.

Min far sa alltid " har man fast egendom klarar man sig alltid" Jag har lytt hans råd och har egna brunnar, vedspisar, frukt och grönsaker. Spara i ladorna! Vet att förr eller senare kommer de magra åren oavsett vad som sägs! Då kommer de som planerat för hårdare tider klara dem bättre än de som inget gjort. Det är egentligen bara sunt förnuft och det har fött upp fler än vad det har slagit ihjäl!

Hemmavid ger jorden lokalt bland mycket bondbönor och ärtor. Här följer ett enkelt, näringsrikt och årstidsrelaterat recept på Ärt och bondbönspesto.
Ta fram mormors gamla mortel eller köp en på auktion. Fyll den med ett par nävar bondbönor och ett par med ärtor. Lägg i ett par vitlöksklyftor samt en finstrimlad röd chilifrukt.


Stöt ihop detta med fin olivolja, salt och peppar till en pestopasta. Tillsätt saften av en halvcitron, mer om så önskas. Du kan även komplettera med någon god vit balsamvinäger.
Riv sedan rikligt med parmesanost och rör ihop med mer olivolja tills du får den konsistens du vill ha. Pinjenötter kan du rosta och lägga i om du så önskar.Lägg på rostat bröd. Du kan utesuta vitlöken i peston och stryka det rostade brödet med en klyfta vitlök i stället. Det är helt upp till tycke och smak.


Smaklig måltid önskar eder Uffe