onsdag 16 november 2011

Den verkliga klimat och temperatur katastrofen och en värmande livsbejakande curry

Det talas ofta om klimatskifte med global uppvärmning och kraftig påverkan för våra levnadsvillkor i framtiden. Det rör allt från högre vattenstånd med översvämningar till ändrade förutsättningar för insekter och olika typer av sjukdomar. Om detta spekuleras med oerhörd kraft. Stora resurser tas i bruk och   engagemang finns för att väcka upp människor och synligöra klimatförändringarna och föra miljöfrågorna upp på vars och ens dagordning. Modeller tas fram och spekulationerna avlöser varandra om hur vi tror att det kommer att se ut i framtiden. Detta är bra men debatten är något för trång och naiv! Framförallt farlig då kommersiella mediakrafterna tjänar så stora pengar på att skrämma människor med osanningar och föra bort vårt medvetande från andra och mer verklighetsnära klimathot.

Ibland tänker jag att det vore bättre att se vad som redan är för handen i dag istället för att spekulera kring framtiden. Att få människor att ändra beteenden som bygger på vad vi tror skall hända sedan är svårt. Ännu svårare är att få de kommersiella krafterna i vår värld, med kortsiktig profithunger som enda drivkraft, att ta hänsyn till någon som helst framtid.

Svaret är, tror jag, att vi alla måste ändra vårt sätt att handla och ta vårt individuella ansvar tillsammans! Hur gör man då det?

Jag minns tydligt när jag jobbade som rektor och hade ansvar för verksamhet från förskola och upp till åk 9. Vi hade samtalat om de nya reglerna för rökning på arbetsplatserna med alla anställda och kommit överens om totalt rökstop i all vår verksamhet. Några dagar senare skulle jag in på en av förskolorna och tog, eftersom jag hittade bra i alla husen, en annan ingång som låg bredvid lastkajen för matvaror. Där stod en förskollärare och rökte, frös och hon blev dessutom förskräckt när hennes chef kom. Nu var inte rökningen det mest problematiska i denna historia. Hon var väntade barn i åttonde månaden!

Alla kvinnor och män vet vad tobaksrökning gör för den inre miljön för ett foster ändå, trots att det var den fria självständiga kvinnans eget efterlängtade barn så, rökte hon och förpestade och skadade sin egen avkommas inre livsviktiga miljö. Här ser vi vilka starka krafter vi har att göra med. Vi människor är ofta inte bättre än just så här när det kommer till miljöfrågor eller etikfrågor i våra egna liv. Hur skall vi då klara de stora frågorna om förmodade klimatskiften i en framtid som vi vet så lite om?

Svaret är utbildning kopplat med gemenskap i ett lokalt sammanhang. En ny samhällsanda där vi verkligen tar makten över våra egna liv i våra lokala samhällen. Vi människor kan när vi är många som delar kunskaper, insikter och tro uträtta så mycket gott om vi bestämmer oss för det!

Varför kan alla fyraåringar i Australien simma?
Jo därför att alla vuxna har bestämt, utbildat och genomfört att det skall vara så!

Vi måste bestämma oss för vad som skall genomföras och sedan göra det! Vi kan inte längre lita till politiker som inte har koppling till våra lokala sammanhang och kan ställas till svars!

Vilket är då det största klimatförändring som vi märker av i vårt land i dag? Jo det finns en annan medeltemperatur som dramatiskt har förändrats under mycket kortare tid än den medeltemperatur som vi larmar om på celsiusskalan. Den temperatursänkningen saknar motstycke i modern Svensk historia! Det är kärlekstemperaturen i vårt samhälle! Där är det inte bara fråga om en halvgrad på 100 år utan åtskilliga grader på de senaste femton åren. Att bygga upp är svårt, mödosamt och kräver en massa av oss människor. Utbildning, samtal, visioner, kraft och drömmar om ett bättre och rättvisare samhälle. Det tar tid, lång tid att bygga upp. Att riva ner kan vilken idiot som helst göra och fort kan det dessutom gå.

För att vi skall klara vår yttre miljö i vårt samhälle, ja i hela vår värld måste vi klara ut vår inre miljö. Det lackar mot Jul och den vulgärkommersiella marknaden har sedan länge satt upp skylten för julhandel som återigen väntas slå rekord trots att halva världen är i djup finansiell kris?? Vi beter oss som den gravida kvinnan på lastkajen om vi inte tar ner skylten och visar marknaden att vi inte vill se denna utveckling med julhandel och konsumtion redan i september. Julens budskap är ju fred och frid!

Tänker vi som vi alltid har gjort, gör som vi alltid gör får vi samma förväntade resultat. Om vi tänker på ett nytt sätt och gör på ett annat sätt då får vi ett annat resultat. Det är vad vi behöver nu. Den förändringen kan bara börja inifrån oss själva.

Jag säger er att det blir ingen fred eller frid om vi inte först sluter fred med oss själva. Sedan kan vi få fred med andra och i en god gemenskap ta makten över våra barns framtid och stoppa den rovdrift mot vår natur som hotar att såga av den gren som vi alla sitter på. Lagstiftning hjälper inte och för många politiker har förbrukat sitt förtroende för länge sedan! Kejsaren har inga kläder på sig! Vi måste ändra vårt sätt att tänka, leva och älska varandra och vår värld som vi fått att ta hand om. Ta ansvar själva, tillsammans, det är en högre form av demokrati. Först då kan vi få en sann förändring som spelar roll för framtiden.

Medan kylan breder ut sig både i naturen och i ett allt mer kallt samhälle där barn och gamla blivit kostnadsställen i kommunala budgetar och larmrapporter står som spön i backen behövs en värmande curry med ett hetare ursprung och andra sätt att tänka.


Ta lammfärs eller nötfärs ca 700 gram, salt, peppar, koriander, riven vitlök,  två finhackade röda chilifrukter , spiskummin, riven ingefära och paprikapulver. Hacka två lökar som fräses i smör på medelvärme. Tillsätt en nypa råsocker, låt svalna innan du blandar in löken i färsen.


Skala fyra stora potatisar och tärna dem i trevliga kuber, grovhacka en paprika, skiva upp ett par morötter och gör tärningar av en liten kålrot. Skär ner broccoli i små buketter.

Fukta händerna med vatten och rulla medelsmå köttbullar av färsen.  sjud dem sedan i en kastrull med en liter buljong och cocosmjölk, gurkmeja, chilipulver, currypulver och grön currypaste.

Ta upp köttbullarna med en hålslev och lägg åt sidan

Lägg i potatis och kålrotskuber i buljongen. Du kan sila den om du så önskar efter  du sjudit köttbullarna.

Fräs svamp och grövre gula lökbitar i en stor stekpanna. salta och peppra så att löken vätskar sig något.

Rosta försiktigt senapsfrö i en torr panna

Tillsätt broccoli, paprika och senapsfröna till löken och svampen som fräses i smör


Lägg över allt i kastrullen där kålroten och potatisen sjudit nästan färdigt.  Lägg även i frikadellerna dvs köttbullarna och låt allt puttra ihop. Smaka av till önskad styrka med curry, salt och peppar.

Servera med gräddfil

Smaklig måltid önskar eder Uffe