fredag 23 mars 2012

Fågelperspektiv, kollstrategi med fylld tacosquash

Så är då våren på väg igen. Fåglarna är på väg tillbaka och vänder sina plogar med den lilla spetsen främst mot oss och lovar likt tecknen "större än" "mindre än" i min barndoms mattebok en ny livscykel. Den kan innehålla olika saker som problem, möjligheter, perspektiv, utmaningar, nytt liv eller inte. Vare sig vi vill det eller inte kommer livscykeln obändigt rulla framåt. Oavsett om vi vill det eller inte kommer död som övergår i liv som övergår i död som övergår.....ständigt påverka oss.

Jag minns berättelsen om en man som i sin egenkärlek och rädsla, en förfärlig kombination förresten, stängde in sig i ett ointagligt rum. Där hade han ordnat för sig med allt han ville ha och stängt ute allt och alla. Där kunde han nu trygg och säker känna sig tillfreds med sitt liv och ha full kontroll över tillvaron. En natt vaknade han och upptäckte att han alls inte var ensam i sitt ointagliga rum. Han blev förskräckt över vad han såg och frågade efter gestaltens namn allt medan han backade in i ett hörn. "Livet är mitt namn" svarade gestalten och pekade vidare in i rummet sägandes: "jag har även med mig min broder döden" Mannen såg till sin förvåning att det var två gestalter inne i hans ointagliga fort, hans kontrollerade salar, hans förseglade rum. Han var inte ensam och han upptäckte en djup hemlighet om sig själv att han alls inte kunde förbli ensam då han var skapad som en del i en mycket större helhet........

När fåglarna kommer med sina plogar tänker jag att de sett sig omkring. De för med sig perspektiv och lär mig att leva med förändringen som tillstånd. Det finns saker och ting som jag aldrig kan påverka. Bara acceptera och leva med fullt ut. Sinnesrobönen har därvidlag hjälpt mig många gånger och påmint mig om var jag kan och bör lägga min livskraft.

Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden.


Låt dock aldrig min sinnesro bli så total att den släcker min indignation över det som är fel, vrångt och orätt. Att tårarna slutar rinna nerför mina kinder och vreden slocknar i mitt bröst.


Låt mig aldrig misströsta om möjligheten att nå en förändring bara för att det som är fel är lag och normalt, att det som är vrångt och orätt har historia. Och låt mig aldrig tvivla på förståndet bara för att jag är i minoritet. Varje ny tanke startar alltid hos en ensam.

Särkilt gäller det hos människor som är inträngda i ett hörn. Där är det bara en ny tanke som kan rädda dem. Det nyttar föga att hålla upp handen mot de stora vågor som gång efter annan sköljer över vår livskontinent. Lika lite som det nyttar att försöka kontrollera livet in i minsta detalj. Du kan inte kontrollera allting. Det är en förödande livsstrategi. Det är bättre att köpa en surfbräda och lära sig att surfa än att hålla upp handen mot de jättevågor som gång efter annan sköljer över dina livsstränder. Bättre är då att leva med en "kollstrategi" som bygger på avslappning och inandning än på kontrollstrategi utan andning. Kontrollstrategi bygger på så många falska och lögnaktiga idéer där den värsta av dem är den att vi skulle äga våra egna liv. Den är falsk från början till slut! Inser vi detta så inser vi att vi inte kan kontrollera det vi inte äger.

Därför är det så viktigt med livskonst som bygger på "kollstrategin" och ett gott förvaltarskap av det vi fått alldeles gratis. Det är ingalunda sanning att vi med lätthet kan födas till denna jord och med säkerhet komma till den. Men är vi väl här kan vi konstatera att alla är vi jämställda i det att vi alla är gisslan på denna planet. Ingen slipper härifrån levande. Vi har vår stund och den skall vi ta vara på och förvalta på bästa sätt. Förvaltarskap är nog en av mänsklighetens grundläggande uppgifter. Problemen för oss uppstår när vi missförstår detta uppdrag.


Det är skillnad på att förvalta livet och att förvalta det förvaltade.

När vi förvaltar det förvaltade uppstår makt och likriktning, förtryckarinstiutioner, skövling, hat, avund, missunsamhet, girighet. Ja allt det som perverterar, river ner och förstör. Vi blir likt mannen som låser sig inne i sitt fortifierade rum och TROR att han har all makt själv och kan styra över allting fast han i själva verket är inträng i ett hörn.

Om vi däremot förvaltar livet ser vi andra resultat, andra frukter och möjligheter. Våra behov kommer att ändras, makt förskjutas och livsglädjen ger genklang som de befriande läten som hörs ur fågelsträckens flykt. Hör upp, hör upp livet är på väg. Kraften glädjen, värmen, solen öppna din famn människa och ta emot den den är din alldeles gratis. Vem kan lägga till en enda centimeter till sin livslängd med alla sina bekymmer? Ingen! Vem kan ta emot livets gåva och förvalta den? Alla!

Förvaltar vi det förvaltade håller vi oss med avguderi och riskerar missa målet med våra liv. Vi dyrkar det skapade istället för skaparen eller livet eller kraften eller vad du vill kalla detta förunderliga som är liv......som oupphörligt förnyas....om vi låter det ske

Glad vår önskar en vintertrött men levnadssugen Ulf.

Varför inte fylla en squash med tacosmak till fredagens kvällsmat istället för den vanliga varianten?
Ungarna kommer att älska detta och du får lite omväxling till livs. Fräs köttfärs i pannan. Krydda med spiskummin, chilipulver, svartpeppar och lite cayennepeppar.  Ta lite åt gången så att färsen inte börjar koka.

Dela squashen och gröp ur dem. Hacka "gröpet" och fräs ihop med köttfärsen. Du kan givetvis hacka ner en gullök om du så önskar. 

Fyll grönsakerna med köttfärsen, jag har här även delat på paprika. Du kan ta vilken färg du önskar. 


Riv över ost. Ta valfri. Blanda gärna olika sorter som du gillar. Varför inte mögelost typ Gorgonzola?

Gratinera i ugnen ca 200 grader tills du fått den gyllengula yta du önskar.

Servera med vilka tillbehör du vill. Allt som du brukar ha till tacos fungerar utmärkt. Vill du ha en variant utan kött kan du utesluta färsen och använda en blandning av morötter, majs, lök, vitlök och "gröpet" som fyllning.

Smaklig måltid i solens sken önskar eder Ulf