lördag 7 december 2013

Den "polaris"erade julen med kyrkoherdens JULSMUL

Vår dröm om julen och vårt sätt att ritualisera den, för att den skall bli så perfekt som möjligt, får mig att inse hur nära längtan och ursprung ligger. De allra flesta vittnar om att det är nästintill otänkbart att ändra på traditionerna kring jul, julfirandet och den BÄSTA julen för just mig. Som präst möter jag detta i en verksamhet som verkligen är baserad på starka traditioner och ritualer kring advent och julfirande runt om i vårt avlånga land. Man kunde säga att de är TANKEKONSTRUKTIONEr riktigt starka sådana men ofta inte så gamla som vi tror.
Visserligen har jag, genom livet, noterat att skillnader förekommer beroende på var man är i Sverige eller världen under denna tid. De lokala traditionerna kan skifta precis som maten och vad som anses vara det viktigaste på julbordet. Den andliga menyn och den lekamliga kan alltså skifta från plats till plats men under ligger uppenbarligen något som är betydlig mer betydelsefullt. Något som pekar ut att traditionerna är till för människan och inte människan för traditionerna!

Geografin påverkar men även tid. Vi är inte så snabba i vårt sätt att ändra eller utveckla våra traditioner generellt sett. Det märks inte minst i kyrkans verksamhet. Där kan det till och med vara så att människor mer eller mindre flyr in inom kyrkans hank och stör för att slippa ett många gånger obegripligt samhälle som ständigt förändras och aldrig upphör att ställa nya krav på mig. Svenska kyrkan kan upplevas som en skyddande och motverkande faktor i en orolig samtid. En slags fristad och det är inte för inte att kyrkor har byggts som just försvarsanläggningar i en annan tid då vi hade att annat samhälle. Nu behöver vi inte så mycket skydd mot yttre fienden som mot den inre!

Ser man över tid med ett visst perspektiv så ändrar sig saker och ting mer än man tror. Vem kunde på slutet av 1800 talet tro att TV:n skulle få en sådan avgörande betydelse under 1900 talets senare del. Vem kunde förutse Internets betydelse och inverkan på oss de senaste 20 åren. Likaså har matinfluenserna ökat enormt de senaste 40 åren och därmed påverkat julfirandet på ett magnifikt sätt. Exemplen är väldigt många men sammanfattningsvis skulle jag tro att teknikutvecklingen tillsammans med P-pillret är de största maktförskjutande faktorerna under sent 1800 tal och framåt i modern historia. Men under detta ligger fortfarande värderingarna traditionellt och ibland envist kvar.
Det lustiga är att vi kan uppfatta att vi gör precis som vi alltid har gjort och till och med vinnlägga oss om att få till det precis som det var när vi var barn. Men sanningen är nog ändå relativ. Små förändringar finns där hela tiden om inte så det faktum att vi inte längre är barn fast barnasinnet kanske finns där vitalt och glatt. De stora dramatiska förändringarna noterar vi och hanterar med de olika strategier som just jag använder för att klara förändring och framtid. Men det är inte de stora revolutionerande händelserna som är de viktigaste utan de små, små händelserna som sakta, nästan omärkligt, och säkert leder fram till ett paradigmskifte. De stora händelserna äger alltså rum tack vare oräkneliga små, små andra händelser som leder fram till något nytt. Det kan ju liknas vid alla celler som delas för att det så småningom skall födas fram ett nytt barn som sannerligen är en stor händelse och ett under i sig! Det är ju det som är julens underliggande mening.....

Problemet är att vi sällan tar oss tid att se dessa små förändringar som ständigt är pågående. Jag menar att utan spaning har man ingen aning! Det går att se vad som är på G i vårt samhälle idag och ungefär vad det kommer att leda till..... 

Ett ord att hänga upp detta på är just polarisering. Ordet betyder enligt Wikipedia: "Polarisering är en tendens i en konflikt då alla parter grupperar sig i två läger, och det är svårt att upprätthålla neutralitet." 

Det kan alltså betyda att grupper (människor) ställer sig mot varandra men det kan även gälla andra processer. Vad kan vi se att sker och har skett länge i vårt samhälle? Tja att de rikare har blivit rikare och de fattiga fattigare är en rätt tydlig sak. Men det uppstår även polarisering mellan de som är bildade och de människor som blir allt mer obildade. Diskrimineringen av praktiskt begåvade människor i skolsystemet är en annan faktor för att inte tala om den ständigt pågående polariseringen mellan könen. En av de värdegrundsdrivande faktorerna är polariseringen mellan de som inte har arbete och de som nästan jobbar sig halvt eller helt ihjäl. Denna faktor är underliggande, om än mycket tydlig för den enskilde, och  ger näring åt den kommande samhällsutvecklingen på många sätt.

Givetvis finns där ytterligare ålderspolariseringen att ta hänsyn till. Polariseringen mellan kvantitativ eller kvalitativ kristen tro tilltar även den allt mer. Den är kanske oviktig och saknar betydelse för den sekulariserade människan som inte har någon tid för vare sig himmel eller helvete. Dock kan det vara bra att minnas att vi nu lever i och av ett samhälle som evangeliet fått människor att bygga upp med budskap om fred, jämställdhet, nåd och försoning som ledord. Dessa ledord skapade ett annat klimat än den ekonomisering som i dag är förhärkande där människan är ett kostnadsställe som helst inte borde vara till allrahelst som sjuk, fattig eller gammal. Barnen skall vi ju inte tala om. De tar tid och kostar enorma pengar i våra kommunala budgetar. Kanske man inte tänker på men den finns där polariseringens mekanism för den som vill se. Det är skillnad att bekänna sig till traditionen om Gud eller Gud själv. Precis som det är skillnad på att bekänna sig till traditionen om hans son eller själva sonen.

Det mesta som ställer sig i vägen för oss människor för att nå ner på djupet är just vår enorma böjelse att tro på och tillbedjan av traditionerna i stället för det som borde vara föremålet för vår uppmärksamhet. "Jag längtar efter traditionen om kärleken men kärleken själv gör sig inte besvär". "Den hanteras bäst genom Internet så man slipper engagera sig på någon annans villkor än sina egna" Röst från det moderna Stockholm av idag.Att glömma det självklara är ofta lätt nämligen att: det finns i alla sammanhang gränser. Tillvaron är liksom uppbyggd så. Går man över gränsen vid fel tidpunkt eller i fel syfte slutar det illa. Gör man det vid rätt tidpunkt och i rätt syfte kan världen förändras och vindarna vända. "Det hände sig vid den tiden"....

Den nu framlidne Mandela är ett sådant exempel, Gandhi, Martin Luther King, Raoul Wallenberg, Muhammed, Moder Theresa och många andra likaså. Det verkar ofta vara så att plötsligen bryter den underliggande verkligheten igenom och under sker i vår värld genom "utvalda" personer. Vi andra är också utvalda i allt det vi gör. Kom noga ihåg det! Vi medverkar nämligen till att förutsättningar skapas för dessa "revor" i tid och rum där evigheten bryter igenom och historia skrivs, medvetandet och kunskaperna höjs. Där människor blir mer mänskliga och tror på en bättre värld och ett bättre liv i harmoni med skapelsen och kanske till och med med skaparen.

Tyvärr kan det ta motsatt riktning där det i stället för ljus tränger fram mörker. Ett mörker där stöveltramp och vapen, våld, död och tyranni tar över. Därför vänner är det viktigt vilka livsbeslut just du tar för alla är vi medansvariga i en större helhet som inte bara handla om val av produkter för att rädda det fysiska klimatet. Vi är också ansvariga för det andliga klimatet, för visdomen, medmänsklighet , rättvisa, frihet och kärleken i världen. Här finns ett klimathot som kanske är än värre utsatt men så sällan adresseras på den verkliga agendan.

Alla bilder är tagna av Ulrika Södrén informatör Svenska kyrkan

Sverige är idag inte ett kvalitativt kristet land! Däremot i många stycken ett traditionellt kristet land!  Visserligen numera ett mångkulturellt land tillskillnad mot hur det såg ut för 40 år sedan och bondesamhället finns inte mer. Nu har vi ett annat Sverige. Tyvärr är både Kyrkans, skolans och landstingens rötter fortfarande kvar i det gamla bondesamhället och fungerar i stort som inget hänt. Då var det bra men inte längre! Det är en bakomliggande djupare förklaring till varför det ser ut som som det gör i vårt land idag med vår oförmåga att klara vård, skola och omsorg. Det är förklaringen till varför människovärdet har devalverats och nästankärleken och solidariteten människor emellan kallnat i en sådan dramatisk takt att det måste rubriceras som en KLIMATKATASTROF. Den glömda klimatkatastrofen som ingen talar om som får Sverige att frysa inifrån och lämna vår yta under en allt tjockare polarisskorpa.

Allt går igen och människan är fantastisk i all sin nyfikenhet och förmåga till anpassning och utveckling. Det är ju det som fått oss att vara denna världens herrar och damer så länge nu. Lika oförståerligt och polariserande är människans förmåga att aldrig lära sig av historien. Detta är ett mysterium! Vi vet vad som händer genom historien när man ställer fattiga grupper mot varandra! Ändå gör vi det i dag och föder stöveltrampsreflexen i samhället ånyo. När jag växte upp stod fackföreningsrörelsen för solidaritet och hade en internationell hållning. Idag är samma grupper de största supportrarna för ett samhälle i motsatt riktning. Sveriges jobb åt infödda svenskar och stäng gränserna för arbetskrafts invandring. Sverigedemokraterna får ett allt starkare stöd av de som tidigare kanderade. Solidaritet åt alla!  Det är lite andra slagord nu än förr så säg inte att tiderna inte ändras.

Jag tror att vårt samhälle som fortfarande har ett kors på vår flagga, det är väl bara en tidsfråga innan det tas bort, ligger väldigt nära den ursprungliga tanken om oss människor där mångfald är det viktigaste inte likriktning, nyfikenheten, frihet i tanken med medskaparansvar för allt vad vi tar oss för med. Mångfaldens variation är den underliggande symfoni som hela tiden spelas under tidens gång. En del hör den, kanske inte förstår den, men hör den. Darwin hörde den men förstod inte, Hitler var döv! Hör och förstår du? Hör du som har öron säger Jesus lite då och då. Det betydde något då som nu skulle jag tro.

Lyssnar du du ordentligt under julnatten kan du kanske höra änglasången som sjunger till denna skapelsens symfoni de Gudomliga orden:
          
   "Ära i höjden åt Gud och på jorden fred åt dem han har utvalt."

Kanske nu skulle vara gott med med något julsnask. Det hör ju jultraditionen till med julgodis. Här kommer nu Kyrkoherdens JULSMUL. Den kan ätas som glöggtilltugg, som godis eller som dessert.

God Jul önskar jag er alla vänner av god vilja och gott hjärta:)
Ulf JULSMULET lagade jag till på julmarknaden i Engströmspannan.
Men vanlig stekpanna på spisen går också bra!
Smält smör, slå på havregryn och rivenkokos samt mandel.
Rosta det hela en stund under omrörning. Låt mandlarna bli riktigt heta.
Slå på florsocker och russin.

Smula pepparkakor över det hela. Tillsätt sirap och sänk värmen.

Rör hela tiden eller Wooka om det ger dig en bättre bild. Sockret skall "knäcka"
sig men inte brännas. När doft och färg känns rätt och allt är riktigt varmt
tillsätt marsmarllows
När marsmallowsen är riktigt "panerade" med godiset i pannan och
mjuka på insidan servera. Serverar du som dessert kan grädde/ glass
vara gott eller varför inte fruktsallad. Låt lite florsocker snöa över
innan du serverar.

I detta fall valde jag bullformar då 300 portioner serverades till en
mycket lycklig och godissugen publik.
För att citera en lite pojke som utbrast "Gud vad gott"
Då log kyrkoherden:)

Recept för tio pers:
ca 50 g smör. Du kan även tillföra lite god olivolja.
4 dl havregryn
1 påse riven kokos
1 påse mandel. Du kan skålla den om du vill.
1 dl florsocker
2 dl russin
Pepparkakssmulor efter behag
5 mtsk ljus sirap
Marshmallows efter smak och färg.

Ät och din gom och själ kommer att ljuda av vällust och glädje!

God Jul önskar eder Ulf


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar