Paella i sommarkvällen som lagas i Engströmspannan |
På de senaste 10 åren har lilla Alunda i Östhammars kommun fått en ny skola, en ny sporthall och ett ICA Supermarket. Konsum är borta, liksom posten, samt en del av de affärer som fanns när vi flyttade hit för över tio år sedan. Kyrkan står dock kvar där den alltid stått. Trygg och en smula oföränderlig i den Uppländska myllan. Man kan lätt konstatera att samhället har förändrats under denna tid. Jag tänker då inte i första hand på de lite större mer tydliga händelserna utan på de små, små förändringarna som ständigt sker utan att vi tänker på dem. Dessa brukar så småningom leda fram till större förändringar som påverkar samhället mer tydligt.
Riktigt god kokkonst bygger på sunda kunskaper, goda erfarenheter och mångfald av råvaror av hög kvalité. Snabbmaten är tyvärr en nödvändig men klen efterapning av detta! Man kan säga att människans liv har samma behov som kokkonsten för att utvecklas till sin sanna potential och bli den huvudrätt hon var tänkt att bli. Precis som varje råvara bygger upp huvudrätten och dess smak, doft, färg och kraft bygger en människas inneboende egenskaper, gåvor, sammanhang, erfarenheter och kunskaper kvalitén och formar "livsrättens" resultat. Blir det gott? Ja det beror på fler av dessa olika ingredienser och hur de har behandlats under tillagningen.
Man brukar i bland tala om livets skola och det med all rätt. Kunskaper av mångahanda slag är ju helt nödvändig. Men vad är bättre och vad är sämre? Det beror förstås på sammanhang och syfte. Snabbmat kan ha sitt syfte och till och med vara riktigt gott. Människan kan inte leva av bara snabbmat utan måste ha basen vilande på riktig vällagad mat för att må bra och få livskvalité. På samma sätt är det med förutsättningar för ett gott liv. Det formas inte på ytan utan på djupet! En god regel är att lära sig att äta och dricka av rätt anledning. Äta för att må bra. Inte äta för att trösta sig, fly eller "droga" sig bort från livets realiteter. All god kokkonst syftar till att beröra även människans sensuella behov. Jag vågar till och med påstå hennes andliga djup.
Hungriga kunder som blir glada. Alla bilder är tagna av Jan Sandred. |
Runt bordet vid en god måltid som får ta sin tid finns källan till vishet. Runt matbordet åldras man inte men där kan man kan vinna stora gåvor inte minst vishet. En allt större bristvara i vårt samhälle idag. Vi är de mest informerade människorna som någonsin levt på denna jord. Men är vi de visaste? Ibland tänker jag att vi förväxlar visdom med information. Klokskap är bra att ha och den har sina rötter i det gamla Grekland via upplysningstiden och in i våra dagar med den akademiska vetenskapen som plattform. Men visheten då var genereras den? Var växer den? Jo där människor är tillsammans och samtalar, delar erfarenheter från jorden alla hörn. Kunskap utan vishet blir alltför ofta dårskap! För att citera Håkan Sandvik:
"vishet är att inse hur skör jorden är. Vishet är att odla relationer i stället för att samla saker. Vishet är att bygga en grund som håller när det som klokheten byggt kollapsar".
Hur kan man då skilja ut god mat från dålig? Att maten är vacker, doftar gott och smakar gott är väl tre tydliga råd. Men man behöver även märka om den är kärleksfullt tillagad och det kan man märka med ökad erfarenhet. Minsta barn kan märka skillnad på Mammas köttbullar och de som finns färdiga att köpa. Detta fångar i den andliga dimensionen i kokkonsten. Det måste inte vara så himla avancerat men gjort i kärlek! Det märks gott folk, det märks och där kärlek är där är även näring för både kropp och själ. På så sätt kan vi även känna igen visheten. Det märks, den märks om man bara tar tid att känna efter.
![]() |
Bettan som bjöd till fest:) |
Till detta lilla event skapade jag en lite bakelse som jag kallar Bettans sommarbakelse. Den är enkel och okomplicerad men god.
3 dl havregryn
1 dl riven kokos
1 dl rårörsocker
ca 75 gram smör
Lemoncurd
Färska jordgubbar
Myntablad eller citronmeliss
Vispad grädde
Vanilj
Ev Grand Marnier (Likör)
Torrrosta havregrynen i medelvarm panna, lägg efter stund i kokosen. Efter ytterligare en liten stund rör i sockret. Det får inte bli bränt utan skall lätt karameliseras i pannan. Rör så i smör en klick i taget tills du får en lagom "fuktig smet" Tag av pannan från plattan.
Lägg smeten i botten av lämplig servis, bred på lemmoncurd, lägg på skivade färska jordgubbar eller annat efter smak. Vispad grädde med vanilj och god likör. |
Garnera med mynta och sikta över florsocker |
Så har då Bettans sommarbakelse sett sommaren ljus/ smaklig måltid Önskar eder Ulf |